Több százezren örültünk az Andrássy sétánynak az autómentes hétvégén

Idén tizenharmadik alkalommal vált sétánnyá a budapesti Andrássy út szeptember 20-án és 21-én. Az immár hatalmas fesztivállá nőtt rendezvényen több százezren korzóztak végig az Andrássy úton, láthatóan élvezve a lehetőséget és a jó időt. A Levegő Munkacsoport ezúton is köszöni mindenkinek, aki felkereste a sátrát, ahol kérdőívekkel, játékos teszttel és egy kiállítással vártuk az érdeklődőket arról, hogy miként tehetjük tisztábbá a levegőt. A forgatagot elnézve elméláztunk azon, hogy miként is kezdődött a budapesti autómentes hétvége 12 évvel ezelőtt...

„2002. szeptember 22. éppen vasárnapra esett, és esett egész reggel, egész délelőtt. Az útra épített, átázott színpadra nem lehetett felmenni, közönség nem volt, hazaküldtük a zenészeket. Ketten sétáltunk Lukács Andrással, az Autómentes Nap megtartását szorgalmazó Levegő Munkacsoport elnökével a zuhogó esőben a lezárt széles, néptelen Andrássy úton és szomorúan mondtuk, hogy ez az első – és egyben az utolsó is, mert ez után a kudarc után nem lesz többé ilyen lehetőség.

De az eső délután 3-kor hirtelen abbamaradt, kisütött a nap és elkezdtek jönni az emberek a házakból. Hamarosan tele lett az út sétálókkal, akik csodálkoztak, hogy az út közepén mehetnek, nem kell tartani az autóktól, övék végre a Világörökség Kincse.

Annyian voltak, hogy este 7-kor, amikor az engedélyünk lejárt, alig tudtuk visszaszorítani a sétálókat a járdára, hogy újra az autók foglalják el az utat. Az emberek dühösek voltak, mert szerették volna, ha övék marad az Andrássy út. Ekkor éreztük meg, hogy nem vagyunk egyedül, valami olyat sikerült adni az embereknek, amire nagyon nagy szükségük van és bennük erős partnerre találtunk.” –- így emlékszik vissza a budapesti Autómentes Nap kezdeteire Kovács László, aki az Európai Mobilitási Hét Budapest főrendezője volt 2002 és 2012 között.

Az autómentes hétvége sikere látván érdemes végiggondolni, hogy mit lehetne mindebből a hétköznapokon is megvalósítani? A Levegő Munkacsoportnak a helyszínen készített felmérése mindenesetre azt mutatja, hogy az emberek túlnyomó többsége örülne, ha egy évben többször is lenne hasonló rendezvény az Andrássy úton.

Madarassy Judit

Hírfigyelő