Városaink magunk vagyunk

A címhez egy amerikai kampány adta az ötletet. Az eredetiben a testi és lelki egészségünkkel, gondolkodásunkkal kapcsolatos saját felelősségünkre hívták fel a figyelmet. A Lélegzet Alapítvány most elkészült leporellója a lakókörnyezettel kapcsolatos felelősségünket szeretné felébreszteni.

Gyakran sokkoló egyes külföldi nagyvárosok és Budapest között az összehasonlítás. Amott sikeres forgalomcsillapítás, tisztább levegő, ápolt közterek, parkok, felújított épületek, itthon pedig stagnálás, gazdátlanság fogad. A Városháza sarkától 15 méterre törött esernyő, néhány műanyagzacskó és kiszáradt növények látványa zavar. Ez a gazdátlan telek a sok milliárdért felújított Budapest Szíve területen, a külföldiek által is leglátogatottabb környéken áll. Nem működnek a köztéri órák, nem ürítik rendszeresen a szemetes kosarakat – nem beszélve a nagyobb költségű úthibák, rozsdás trolibuszok problémájáról.
Ébredjünk fel a bénultságból, nézzünk körül saját házunk táján. Fogjunk seprűt, ecsetet, öntözéshez vödör vizet, és pótoljuk a legszembetűnőbb hiányosságokat. Ugyanakkor elvárjuk az önkormányzatok képviselőtestületétől, hogy ők is járják be rendszeresen a területüket, készítsenek nyilvános jegyzőkönyvet a hibákról, kijavításuk határidejéről és a felelősökről. A közterületek sokszor évekig ki nem javított hiányosságainak, a kifizetett és nem ellenőrzött trehány munkavégzésnek véget kellene vetni. Sok probléma fakad az elhúzódó válságból, de ne tegyünk rá még egy lapáttal közömbösségünkkel, passzivitásunkkal.

Beliczay Erzsébet
a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese

Hírfigyelő