Zöld falak szerepe az épületek zajgátlásában

Egy laboratóriumi kísérletben 15 decibellel (dB) sikerült zöld fallal az épületbe belépő zajt csökkenteni – olvashatjuk a Science for Environmental Policy című folyóirat cikkében. A zöld tetőknek és zöld falaknak rengeteg előnye van, mint például a kisebb energiafelhasználás, nagyobb biológiai sokféleség, vihar- és csapadékvédelem. Az eddigi vizsgálatok főképp a zöld tetők zajvédő hatását vizsgálták, a zöld falakkal nemigen foglalkoztak. Az EU által támogatott SILENTVEG spanyol program a zöld falak akusztikai tulajdonságait vizsgálta. A projektben a zöld falat moduláris zöld homlokzatburkoló egységek alkották. Komplett kereteket (dobozokat) erősítettek függőleges vázhoz. A dobozok újrahasznosított műanyagból készültek, és talaj gyanánt kókuszhéj-szállal voltak feltöltve. A mediterrán régióra jellemző, 40 cm magas Helichrysum thianschanicumot ültettek a dobozokba. Tíz dobozzal, összesen 2,4 négyzetmétert fedtek be egy két szobát elválasztó falon. Az egyik szobában 100-5000 Hz változó zajt gerjesztettek. Utána megmérték a másik szobában a zöld fal hatását. (Vannak persze jóval hatékonyabb módszerek is. Dupla üvegezéssel 30 dB csökkentést is el lehet érni. Két műanyagtábla közé helyezett gyapjúréteggel akár 70 dB-lel is csökken a zaj.) A kutatók azonban a zöld falak hatékonyságát ígéretesnek találják, különösen szállodák, éttermek, irodák esetében jól használhatók. A dobozegységek jobb illesztésével további 3 dB hanggátlás érhető el. A zajcsökkentés mellett előnye e szerkezeteknek a levegő tisztítása, az esztétikus megjelenés és a téli-nyári hőszigetelés is.

A kísérlet folytatásaként egy helyiség padlóját 10 négyzetméteren növényi burkolattal fedték. Azt állapították meg, hogy a 100-5000 Hz frekvenciás zajokat a szerkezet 40 százalékban elnyelte.

Idehaza sajnos ma is sokakban él a tévhit, hogy meg kell akadályozni a növényzet felfuttatását a homlokzatokra. Kifogásként a homlokzati vakolat tönkremenetelét, az egerek, bogarak invázióját és az ablakokra is ráfutó növényekkel kapcsolatos többletmunkát szokták felhozni. A Levegő Munkacsoport Zöld Levél oldalán példákat találhatunk a zöld falak hasznosságára és a szaporítási tudnivalókra.

Hírfigyelő