Zöld városok titka

Életünket szeretnénk anyagi és lelki biztonságban, egészségben, jóllétben eltölteni. Ehhez versenyképes, élhető települések adják a keretet. Egy térség versenyképességét, kellemét az ott élők képzettsége, munkakultúrája, egészsége és (az előbbiekkel is összefüggésben) a környezet állapota, társadalmának – a lakosság, a vállalkozások és a hatóságok – összetartó ereje befolyásolja. Mindez nem mérhető pusztán a gazdasági teljesítménnyel, hanem visszatükröződik – egyebek mellett – az épített környezet műszaki állapotában, kulturáltságában is. Szemben az ország többi térségével Budapest gazdasági teljesítménye (GDP-je) meghaladja az uniós átlagot. Vizuális megjelenése, épületeinek, közterületeinek állapota, a lég-, hő- és zajszennyezés szintje alapján azonban mindezt nem érezzük.

A Lélegzet Alapítvány a Levegő Munkacsoport segítségével és a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával programot indított „Zöld városok titka” címmel annak érdekében, hogy javuljon a városainkról alkotott benyomás. A program keretében felvetett problémák és a megoldási javaslatok nem újkeletűek. A tapasztalat szerint azonban jó esetben is legalább 5-10 év telik el a felvetéstől a probléma megoldásáig, nemegyszer azonban évtizedekig mélyítjük, görgetjük a nehézségeket. Miért nem sikerült mindeddig a zöldterületek fogyását megállítani, az épületeinket korszerűsíteni, a hőhullámok hatását érdemben mérsékelni, vagy a rozsdaterületeket nagyobb arányban rehabilitálni?

Sikert csak a főváros és a kerületek önkormányzatainak, a lakosságnak és a vállalkozásoknak az együttműködése hozhat. Ehhez első lépés a tájékozódás, a problémák okainak és a megoldási lehetőségeknek, a jó példáknak a megismerése. A Lélegzet Alapítvány poszterkiállítást, előadások tartását, szaktudását ajánlja fel az önkormányzatoknak és különféle szervezeteknek rendezvényekhez, beszélgetésekhez településeink élhetőségének javítása érdekében.

Kérjük az érdeklődőket, hogy vegyék fel a kapcsolatot
Beliczay Erzsébettel a 06-30-534-4582telefonszámon
vagy a beli@levego.hu címen.

Hírfigyelő