A honvédelem védi egészségünket is!

Egy mogyoródi lakos egyszerűnek tűnő kérdéssel keresett meg minket: „Az M3 menti Fót és Mogyoród településeken mennyire szennyezett a levegő napközben illetve este? Milyen becsles lehetséges ebben a régióban?”

Tanácsadónk tájékoztatta őt, hogy a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség rendelkezhet ilyen adatokkal
Cím: 1077 Bp., Nagydiófa utca 10-12., 1447 Bp., Pf. 541.,
Telefon: 1-478-4400,
Fax: 1-313-0452,
E-mail: kodkvf@ktm.x400gw.itb.hu

Továbbá, hogy általában az autópályák 100 méteres körzetében igen szennyezett a levegő, de ezt helyi meteorológiai és domborzati viszonyok javíthatják vagy ronthatják. Szerepet játszik a légszennyezettségben a tengerszint feletti magasság, szélárnyék, medence fekvés, uralkodó széljárás. Ezen kívül a településeken alkalmazott fűtési módok, a kiskertekben avarégetés gyakorisága, illegális hulladékégetés is befolyásolja erősen. Általában azok a mérési adatok mérvadóak, melyeket úgy végeztek, hogy a műszer legalább 1 éves időtartamban mért, mert rövidebb időszakra az időjárás nagy befolyással van. Nappali és éjszakai adatok között nem szokott nagy eltérés lenni, kivéve nyáron a talajközeli ózon koncentrációjában.

A témával kapcsolatos olvasnivalót is ajánlott az úrnak:

A panaszos felbuzdulva tanácsadónk segítőkészségén beavatott minket a konkrétabb problémába, amellyel kapcsolatban a segítségünket kérte.

A Mogyoródi út melletti honvédségi tulajdonú ingatlan kéményéből fekete füst árad nap mint nap. A pontosabb ügyleírást követően tanácsadónk levélben fordult az illetékes minisztériumhoz kérve az ügy kivizsgálását, illetve megoldási lehetőséget ajánlva.

„Tisztelt Minisztérium!

Szervezetünkhöz lakossági panasz érkezett, hogy a Budapest, XIV. Mogyoródi út 105. szám alatti, honvédségi tulajdonú ingatlan kéményéből fekete füst árad nap mint nap. Kérjük, az esetet vizsgálják ki, az esetleges fűtési technológiai szabálytalanságok tekintetében. Kérjük, hogy a vizsgálat eredményéről, amennyiben nem képez honvédségi titkot, tájékoztassák szervezetünket.

Javasoljuk a füstölés mihamarabbi megszüntetését, olyan tüzelőanyag alkalmazását, mely kevesebb korom kibocsátással jár, vagy a tüzelési technológia betartását a fűtőberendezésben, vagy a berendezés korszerűsítését. Véleményünk szerint egy ilyen jellegű környezetszennyezés, mivel sűrűn lakott városi területen jelentkezik, jelentősen rontja a honvédségről alkotott képet.

Tisztelettel:

Lenkei Péter
Környezeti Tanácsadó Iroda vezető”

Miután levelünk eljutott a minisztériumon belül az illetékeshez válaszlevelükből megtudhattuk, hogy az ingatlanon az MH Hadtápanyag Ellátó Központ térképészeti anyagraktára működik. Ennek fűtését 2 db (MEGAMORF és PANTEN típusú) széntüzelésű kazán biztosítja. Valamint, hogy a Honvédelmi Minisztérium döntése alapján a honvédség több objektumának bezárásával párhuzamosan, 2006 nyarának végéig a logisztikai objektumok összevonását is tervezi. Ennek eredményeként a Mogyoródi úti anyagraktár is kiürítésre kerül, így a probléma megoldódik.

Hírfigyelő