Elemgyűjtőt az iskolákba

Honnan lehet az iskolában felállítható elemgyűjtő konténert igényelni?

Pest megye egyik Waldorf Iskolájából egy tanárnő kereste fel Tanácsadó Irodánkat, azzal a kérdéssel, hogy honnan lehet az iskolában felállítható elemgyűjtő konténert igényelni. Mivel iskolájukban szeretnék a gyerekeket arra nevelni, hogy védjék a környezetet, óvják a természetet, és ezt a célt jól szolgálná, ha már gyermekkorukban hozzászoknának a szelektív hulladékgyűjtéshez.

Tanácsadónknak válaszában el kellett mondania, hogy sajnálatos módon ilyen típusú konténereket igényelni nem lehet csak megvásárolni. Elküldte a hölgynek több cég elérhetőségét, amelyek elemgyűjtő konténereket forgalmaznak.

 • Prymaoil Kft.
  Cím: 9023 Győr, Mészáros L. u. 13.
  Tel.: (36) 96/435-539
  Fax: (36) 96/416-108
  E-mail: prymaoil@different.hu
 • ASV Plast
  Cím: 5200 Törökszentmiklós,
  Tel.: (56) 390 928
  A kukákat Kunhegyesen gyártják: 70/3315391
 • MEVA KÓ-MI Kft.
  Cím: 2801 Tatabánya Táncsics Mihály u. Pf. 1225,
  Tel.: (34) 300-852, (34) 511-780, (34) 511-781, 30-9-365-090
  E-mail: info@mevakomi.hu

Valamint felhívta a tanárnő figyelmét arra, hogy mivel a használt elem veszélyes hulladéknak számít, megsemmisítésük a nagyon költséges, ezért csak erre szakosodott céggel szállíthatják el az összegyűjtött elemeket, és talán ez a legköltségesebb része a dolognak. Elvileg az elem- és akkumulátor gyártóknak, illetve forgalmazóknak visszavételi kötelezettségük van a 9/2001. (IV. 9.) KöM rendelet alapján, bár ez a gyakorlatban ritkán tartanak be. Továbbá a Környezetvédelmi Minisztériumban közönségszolgálati irodájában is vesznek át használt elemeket, illetve lejárt szavatosságú gyógyszereket is.

9/2001. (IV. 9.) KöM RENDELET

Az elemek és akkumulátorok, illetve hulladékaik kezelésének részletes szabályairól

7. § (1) A 6. § szerinti kötelezettség teljesítése érdekében a hulladékká vált elemek és akkumulátorok visszagyűjtését a gyártónak, illetve a forgalmazónak kell biztosítania a külön jogszabályban meghatározott feltételek mellett. A gyártó - amennyiben nem ő a visszagyűjtő - a visszagyűjtésre a 8. § (1) bekezdésben foglaltakat is figyelembe véve köthet külön megállapodást. A visszagyűjtést más hulladéktól elkülönítetten kell megvalósítani.

(2) Az (1) bekezdés szerinti visszagyűjtés mellett a gyártó, több gyártó vagy forgalmazó közösen gyűjtőhálózatot is létrehozhat és működtethet, vagy szerződést köthet a települési önkormányzatokkal a közszolgáltatás keretében történő elkülönített gyűjtésre.

8. § (1) A hulladékká vált elemek visszagyűjtése érdekében a fogyasztói forgalomba hozatali hely - külön megállapodás esetén - a tevékenység helyszínén a gyártó által biztosított megfelelő gyűjtőedényt köteles elhelyezni.

Hírfigyelő