Észrevétlen gyilkos az azbeszt

Az Üllői úti volt Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai laktanya egyik épületéből az azbeszt hónapok óta szabadon száll a levegőbe. A tulajdonos késlekedik a súlyosan egészségkárosító anyag eltávolításával. A szórt azbeszt mennyezetű csarnoképület falát kibontották, és nem gondoskodtak az épület légmentes lezárásáról. Ezzel nem csak az ott dolgozók egészségét veszélyeztetik, hanem azokét is, akik a Népligetben sétálnak, vagy épp a szomszédos buszpályaudvaron várakoznak. A Nemzeti Azbesztmentesítési Program Munkacsoportja és a Levegő Munkacsoport súlyos környezetszennyezés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz. Szeretnék, ha a jövőben az építmények bontása szakszerűen történne, és nem fordulnának elő hasonló környezetkárosítások. A figyelemfelkeltés másik célja, hogy ráirányítsák a figyelmet az országban mindenütt meglevő azbeszt veszélyeire. Javasolják az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásainak átcsoportosítását, hogy energia-megtakarítást eredményező felújítások keretében mentesítsék a lakó- és középületeket a rákkeltő azbeszttől.

A Levegő Munkacsoport és a Nemzeti Azbesztmentesítési Program (NAP) Munkacsoport közös sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet az azbeszt különösen rákkeltő hatására és a szükséges intézkedések haladéktalan megtételére. A bontási engedélyeket kiadó önkormányzatok, az Egészségügyi Minisztérium 12/2006-os rendelete ellenére, nem győződnek meg arról minden esetben, hogy a területen van-e azbeszt, holott ez jogszabályi kötelességük lenne. A bontást végzők szakértelme sok esetben hiányos.

Az azbeszt eltávolítása költséges, ám fontos társadalmi érdek. Csak megfelelő szankciókkal és érdekeltséggel lehetne garantálni, hogy a tulajdonosnak ne érje meg szakszerűtlen, "költségkímélő megoldást" választani, netán eltitkolni az azbeszt jelenlétét.

Magyarországon romos épületekben, intézményekben, csarnok- és lakóépületekben sok gépészeti szerelvény szigeteléseként, nemegyszer szabadon, mechanikus sérüléseknek kitéve is található azbeszt. Ez légmozgással az emberi szervezetbe kerülhet, és halálos tüdőbetegséget okozhat.

2002. óta, hosszas előkészületek után az EU tagországokban és a világ többi fejlett országában tilos az azbeszt mindennemű alkalmazása. A hatvanas évektől azonban, közel húsz éven át rengeteg azbesztterméket forgalmaztak (pala, hullámlemez, tűzvédelmi burkolólap, tömítőzsinór, hőszigetelő szövet), sőt az azbesztet felszórták épületek mennyezetére, mindenféle védelem nélkül. Ma már az azbeszt bontását és elszállítását csak szakvállalatok végezhetik, megfelelő védőfelszerelésben. Az azbeszt fokozottan veszélyes hulladéknak számít. A rákkeltő anyagot tartalmazó szerkezeteket (épületeket, hulladékokat stb.) légmentesen lezárva kell tartani az azbesztmentesítésig.

A Levegő Munkacsoport és a NAP Munkacsoport az Üllői úti eset alapján aggódik, hogy hasonló esetek bárhol, bármikor előfordulhatnak az országban, bontásoknál, technológiai átalakításoknál, vagy elhagyott épületek esetében. Szükség lenne a jogszabályok pontosítására, a felelősség és a szankciók egyértelművé tételére, és különösen a jogalkalmazás hatékonyságának javítására.

Elsősorban az iparosított technológiával épült lakóépületekben ma is lehet azbeszt. A felmérések, melyek az egész országra kiterjedően évekkel ezelőtt elkészültek, hozzáférhetők. A közintézményekben azonban az azbeszt jelenlétét sok helyen még nem is vizsgálták. Több lakóépületen elvégezték az azbesztmentesítést, de a Levegő Munkacsoport tudomása szerint, még mindig vannak települések, ahol ez nem történt meg, s az ott élők ki vannak téve a betegség veszélyének. Becslés szerint, az azbesztmentesítés költsége lakóépületeknél országosan mintegy 12-15 milliárd forintba kerülne.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásainak átcsoportosítására kétévente van a lehetőség. Magyarország népegészségügyi helyzete is indokolná, hogy a lakóépületekből és közintézményekből még ebben a fejlesztési periódusban eltávolítsák a rákkeltő azbesztet. Ehhez kellene EU forrásokat rendelkezésre bocsátani az épületek energia-megtakarítást eredményező felújítása keretében.

Hírfigyelő