Füstölgő szomszédok

Mi van ha a füst az Önkormányzattól származik?

Budapest egyik belső kerületből egy hölgy kereste fel tanácsadó irodánkat a következő problémával. Ablaka a szomszéd ház kéményétől 2 méter távolságra van. A szomszédos ház lakói villannyal fűtöttek, a kémények nem üzemeltek évtizedek óta. Egyik télen azonban a szomszéd házban elkezdtek többek között fával tüzelni, vélhetőleg anyagi megfontoltságból. Ettől kezdve panaszosunk és szomszédai ablakán beáramlott a füst, még zárt állapotában is. Ezen az utólagos belső szigetelés sem segített.

A hölgy mielőtt tanácsadó irodánkhoz fordult volna már tett lépéseket az ügy megoldására. Felkereste az önkormányzatot, ahol kiderült, hogy a szóban forgó ház az önkormányzat tulajdonában van. Megtudta, hogy a szomszédos házzal kapcsolatban már korábban született olyan szakértői vélemény, ami miatt az egész házban villanyfűtésre kellett átállni, de ezt az iratot sajnos nem sikerült előkeríteni. Mivel többszöri helyszíni szemlét követően sem oldódott meg a probléma, mindenki elzárkózott a megoldástól, panaszosunk kihívta a Kéményseprő Vállalat munkatársait is, bízva az ügy pozitív kimenetelében. A kéményseprők megállapították, hogy a füst valóban bemegy a lakásba, de a dolog egészségkárosító hatásaival mit sem törődve, érdemi lépéseket nem tettek a füstölés megszüntetésére.

Tanácsadónk azt javasolta a hölgynek, hogy első lépésben forduljon a kerületi ÁNTSZ-hez, kérve az ügyben a vizsgálatukat és, hogy járjanak el az érdekében. Amennyiben nem lenne megelégedve a hozott intézkedésekkel második megoldásként kérheti a fővárosi vagy az országos ÁNTSZ segítségét. Valamint tanácsolta, hogy kérjen a kerületi önkormányzat jegyzőjétől birtokvédelmet, hiszen a hölgy tulajdonában lévő ingatlan birtokláshoz való joga sérült. Legvégső esetben pedig polgári peres eljárást lehet kezdeményezni.

Tanácsadónk felhívta a hölgy figyelmét arra, hogy bejelentését minden esetben írásban tegye meg az ügy követhetősége érdekében.

Nemsokára ismét levelet kaptunk a hölgytől, amelyben beszámolt arról, hogy az ÁNTSZ-ből a helyszínre érkező szakember megalapozottnak ítélte a panaszt és a probléma mielőbbi megoldása érdekében kapcsolatba lépett a önkormányzattal.

Hírfigyelő