Hogyan érvényesíthetjük jogainkat a műanyag égetőkkel szemben?

Ha a jegyző nem tud intézkedni, kitől kérhetünk segítséget?

Pest megye egyik településéről, Pomázról fordult hozzánk egy kétségbeesett lakos, a lakóhelyén évek óta szinte folyamatosan tartó környezet szennyezés miatt (Pomáz jelentős része a Duna-Ipoly Nemzeti Park védett területe, illetve Natura 2000 védett terület).

A szennyezés leginkább kábelégetésben, illetve illegális hulladék lerakásokban merül ki, melyek következtében szennyezik a levegőt, és a talajt valamint rontják a tájképet is.

Panaszosunk mielőtt hozzánk fordult volna, több alkalommal is levelet intézett a Polgármesteri Hivatalhoz a napi szinten, de minimum hetente 3-4 alkalommal történő kábelégetések miatt, mivel azok életminőségük romlásához vezettek, mert nem tudtak szellőztetni és a szabadban szárítani frissen mosott ruháikat. Valamint az égetések már a környék biztonságát is veszélyeztették, hiszen egy alkalommal a kábelégetésből mezőtűz lett, amelyet a tűzoltóságnak kellett eloltania. Azonban bejelentései minden esetben zsákutcába futottak. A jegyző válaszlevelében elmondta az úrnak, hogy „valóban kábelégetésről van szó, ami erős szaggal- és fekete füsttel jár”. Tehát tudnak a problémáról, de a szükséges pénz hiányában (!?) intézkedni nem tudnak. Valamint, hogy a bejelentett tevékenység a megélhetési bűnözés kategóriájába sorolható és részben ”érthető”. Továbbá a levélben a tisztelt jegyző úr személyes véleményének is hangot adott, miszerint a panaszosunk tulajdonképpen magának okozta ezt a problémát, mikor nem nézett alaposabban körül a környéken mielőtt ingatlant vásárolt.

Ez az eset felveti a kérdést, hogy ha valaki megélhetési célzattal betörést vagy rablást hajt végre Pomázon, azt a városa megértéssel fogadná? Pénzbüntetést sem szabnának ki, hiszen a szabálysértési eljárással csak munka van, még a végén dolgozni kellene a hivatalban valakinek? Pedig a szabálysértési bírság összege közmunkára váltható és bizony lenne mit takarítani, rendbe hozni Pomáz utcáin.
Hova fordulhatunk hasonló esetben?

Mi is felháborítónak találtuk a jegyző válaszát, amelyet a hozzánk forduló lakos megküldött részünkre is, mivel az Alkotmány 18. §-a kimondja, az egészséges környezethez való jogot, és a műanyagégetés nem csak a környezetet de az egészséget is súlyosan károsítja. Az égetés során keletkező anyagok amellett, hogy irritálják a szemet, a nyálkahártyát és a légzőrendszer károsodását okozhatják, akár elősegíthetik a rák kialakulását is, erről olvashatnak a ”Ne égesd el” című kiadványunkban. Ezért azt javasoltuk ügyfelünknek, hogy levélben forduljon a Pest Megyei Közigazgatási Hivatalhoz (1052 Budapest, Városház utca 5-7.) és írja meg nekik az eddig történteket, valamint másolatban csatolja a Polgármesteri Hivatallal folytatott eddigi levelezést. Mivel az 1990. évi LXV. törvény (95. §, 98. §, 99. §) szerint a megyei közigazgatási hivatalok ellenőrzik a helyi önkormányzatok működésének törvényességét. Valamint az esetről cikket jelentettünk meg Lélegzet című havilapunkban, amelyet előfizetőinken és pártoló tagságunkon kívül még számos a környezetvédelem iránt érdeklődő olvas havonta.

Hírfigyelő