Hogyan irthatunk bolhát?Legyünk bogarasak a bolhákkal szemben!

Egy tényleg nem mindennapi kérdés megoldásában fordult hozzánk egy kétségbeesett hölgy. Problémája a következő volt.

Évente egyszer két-három hetet egy szomszédos országban, vidéken, rokonoknál töltenek. Sokat járnak falusi környezetben, ahol – mint régen – sokféle háziállattal is kapcsolatba kerülnek. Többek között – sajnos – bolhákkal is, amelyeket aztán rendszeresen hazavisznek. Mivel sokfelé járnak, azt sem tudják pontosan, hogy honnan viszik a szállásunkra, annak ellenére, hogy teljesen rendezett, egyébként tiszta helyeken fordulnak meg.

Most már három éve szenvednek tőlük, ezért a hölgy elhatározta, hogy az idén véget vet annak a kellemetlen procedúrának, hogy a hazautazást követő hetek a bolhák elleni harc jegyében telnek.

A hölgy már előzőleg utánajárt, hogy milyen irtószerek léteznek bolhák ellen. Egyet talált is, az Insecticide 2000 a nevűt, amelyről azonban többet nemigen tudott kideríteni. A szert forgalmazó üzletek szerint, az emberre nem káros. Ugyanakkor két kiskorú gyermekét féltve a vegyianyag lehetséges káros hatásától, ügyfelünk azt szerette volna megtudni, hogy a szer okozhat-e károsodást az emberi szervezetben, és ha igen milyet.

Több helyen érdeklődve egyéb alternatívaként csak az alapos porszívózást és mosást-takarítást tudták ajánlani. Mivel azonban folyamatosan fennáll a szállásra behurcolás veszélye, ez teljesen hiábavaló cselekedet lenne.

Tanácsadónknak kisebb nyomozást kellett lefolytatnia az Interneten, mire rátalált az ügyfél által említett szer hatóanyagaira. A gyártó és az összes európai honlap – így a hazai forgalmazóé is - csak arról ír, hogy mennyire veszélytelen, és milyen kiváló hatásfokú szer, de a hatóanyagokról egy sort sem. Pld: http://vet.info.hu/pharma/insecticid.htm

Aztán rátalált az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának (EPA) honlapján az alábbi írásra, mely tartalmazta az említett vegyszer hatóanyagait is.

Tehát a hatóanyagok:

  • permethrin
  • bioresmethrin

A permethrin piretroid, EPA C besorolás szerint emberen lehetséges rákkeltő, hormonmoduláns, lehetséges immunmoduláns, halakra veszélyes. Az EU-ban 2003-tól tiltott növényvédő szer, Magyarország derogációt kért a használatára.
http://www.pesticideinfo.org/Detail_Chemical.jsp?Rec_Id=PC35397

A bioresmethrin szintén piretroid típusú vegyület, gyengén mérgező, akut toxicitását nem vizsgálták, egyes kutatások szerint hatással lehet a belső elválasztású mirigyekre, rákkeltő hatása nem ismert. Tehát ez valószínűleg kevésbé mérgező anyag, mint az első.
http://www.pesticideinfo.org/Detail_Chemical.jsp?Rec_Id=PC37264

Javaslatunk az volt, hogy a fenti, emberre teljesen veszélytelennek titulált bolhairtó szer használatát inkább hanyagolják, amint hazaérnek, a ruházatot és minden olyan tárgyat, melybe befészkelhették magukat a bolhák, vagy bolhapete, rakják be egy mélyhűtőládába (ha van), nejlonzacskókba csomagolva legalább 24 órára, -18 C alatti hőmérsékletre. Ez elvileg végez a bolhákkal. Továbbá állítólag a fehér zászpa őrlemény (por) alkalmas a tetű és bolha elriasztására.

Lásd: http://www.ttk.pte.hu/biologia/novet/bibl/medpl.pdf
Azonban ez védett növény!!! Herbaáriában talán kapható.

Hírfigyelő