Kötelességek és lehetőségek a parlagfűvel kapcsolatban

Mit tehetünk a parlagfű allergiásokért?

Szintén egy visszatérő témánk tanácsadó irodánkban a parlagfüves problémák, melyekkel újra és újra találkozunk minden évben.
Sajnálatos módon, többek között az esetek nagy száma miatt, a Levegő Munkacsoportnak nem áll módjában ezeket az ügyeket egyesével felkarolni. Amit tenni tudunk és szoktunk is ezen probléma megszüntetése vagy legalább mérséklése érdekében, hogy felszólalunk ellene minden lehetséges fórumon, ahova eljutunk a témával kapcsolatban. Továbbá minden hozzánk fordulónak részletes tájékoztatást adunk arról, hogy hova fordulhat annak érdekében, hogy a probléma megoldódjon.

Ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy alapvetően nem a parlagfű a fő „gonosz”, aki az allergiát okozza. Ha jobban átgondoljuk modern életünk rohanó mindennapjait fel kell, hogy tűnjön, hogy szervezetünket folyamatosan támadások sorozata éri. Elég csak kimenni az utcára vagy enni valamit. A légszennyezés és a számtalan vegyi anyag, amelyekkel rendszeresen érintkezünk, legyengítik szervezetünket, aminek eredményeképpen kialakul az érzékenység.

A Mindentudás Egyeteme honlapján Nékám Kristóf írásában ezt olvashatjuk:
„Az allergia kialakulása, lefolyása és tünetei
Egyre több örökletes tényezőt ismerünk, de a külvilági hatásokat ma sem ismerjük teljességükben, különösen nem interakcióikat és egymáshoz viszonyított jelentőségüket. Az első, közel két évtizedes megfigyelések egyszerű helyzetet mutattak: minél több allergén (allergiát kiváltó anyag) és minél több légszennyezés van a környezetünkben, annál nagyobb (ebben az esetben a légúti) az allergiák valószínűsége.
Úgy tartjuk, a lakosság harmada szenved allergiás tünetektől. De ezen felül még legalább 10-20 százalékuk számára elkerülhetetlen az a folyamat, amely az allergénnel történő első találkozással kezdődik, és amelyet néhány további kontaktus után - akár 1-2 nap vagy hét elteltével - a szenzibizálódás, azaz az érzékenység kialakulása követ. Az érzékennyé válással a szervezet átlépi az immunológiai „ártatlanság” határvonalát. Attól fogva valahányszor találkozik az allergén anyaggal, mindig képes lesz reagálni, mert az érzékenység részeként kialakul az immunrendszer emlékezete is. Ez a tulajdonság életfontosságú, mert így emlékszünk egy fertőzésre, amelyen már átestünk, így az adott kórokozóval szemben védetté válunk, akár természetes úton fertőződtünk, akár például védőoltást kaptunk. Az allergia ugyanerre a memóriára épül, csak a végeredmény biológiailag haszontalan és túlvezérelt.”

Tehát alapvetően szokásainkon, életmódunkon kell változtatnunk, ha fel akarjuk venni a harcot az allergia ellen.

Tanácsok

Amennyiben a parlagfűvel szennyezett terület közterület, akkor az egyik lehetőség, hogy a lakos bejelentést tesz az önkormányzatnál.
Budapest esetében például a Fővárosi Önkormányzatnál a 327-1000 központi számot lehet hívni, ahol a parlagfűvonalat kell kérni, amit azonnal kapcsolnak. Létezik egy zöld szám is, ahol direkt a parlagfűvel szennyezett területetek bejelentését várják (0680/204-355), de sajnos ennél előfordul, hogy nem működik.

A másik lehetőségként, amennyiben a parlagfüves terület külterület, hívhatja a Növény- és Talajvédelmi Szolgálatot.
Budapest esetében az illatékes a Pest Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat, melynek elérhetőségei:
Cím: 2100 Gödöllő, Kotlán S. u. 3.
Postacím: 2100 Gödöllő, Pf.: 13.
Telefon: 28/ 410-811,
Telefax: 28/ 420-124
Honlap: http://www.kszgysz.hu/pestnta.htm

További hasznos információkat találhatnak a parlagfű elleni védekezés lehetőségeiről a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján.
Valamint a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat felhívásában a ”közérdekű felhívás a parlagfű ellen” címmel.

Pollen előrejelzés:

Kapcsolódó honlapok:

„Együtt a parlagfű ellen” Alapítvány
7030 Paks, Gesztenyés utca 24.
Tel: 75/510-413, 510-414
honlap cím: web.t-online.hu/parlagfu
E-mail: parlagfu@t-online.hu

Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület
Székhely: 1138 Budapest, Tomori u. 23.
Postacím: 1553 Budapest, Pf. 25.
Tel./fax: (1) 340-6097
E-mail: parlagfu@chello.hu
zöldszámuk: 06-80-204355

Hírfigyelő