Méreggel a didergés ellen?

Mindannyiunk egészségét veszélyezteti – különösen a fűtési időszakban – az egyre szélesebb körben terjedő illegális hulladékégetés. Van, aki a lakását fűti a hulladékkal, de vannak bűnözők is, akik kábelek szigetelését égetik le. Egyesek tudatlanságból égetik el a műanyagot, gumit és műszálat válogatás nélkül, mások haszonlesésből (vagy mindkét okból). Így rendkívül mérgező vegyületek jutnak a levegőbe. Halálesetek is előfordultak hazánkban ennek következtében, a műanyagégetésnek a kályhából a lakótérbe jutó füstje okozta már több ember vesztét.

A műanyagok, háztartási hulladékok égésekor olyan anyagok szabadulnak fel, mint az első világháborúban harci gázként alkalmazott foszgén vagy a vinil-klorid, dioxinok, cianidok. A következmény: daganatos megbetegedések, impotencia, magzatkárosodás, máj- és vesekárosodás, májrák, légzési elégtelenség, tüdőgyulladás, vérsejt-károsodás, idegrendszeri károsodás, halál.

A jogszabályok tiltják és keményen szankcionálják ezt tevékenységet. A levegő védelméről szóló 306/2010. számú kormányrendelet alapján félmillió forint bírságot is kiszabhat a járási hivatal, a bíróság pedig a Btk. alapján akár 5 év letöltendő szabadságvesztésre is ítélheti az elkövetőt.

Fontos tudni, hogy a festett vagy műgyantával ragasztott fa (OSB, pozdorja, laminált falemez, ablakkeret) égetése is tilos a rendelet szerint, hiszen ezek égetésekor izocianátok, formaldehid, formalin, hangyasav és poliaromás szénhidrogének szabadulnak fel jelentősebb mennyiségben. Ezek is súlyosan mérgezők, rákkeltők.

Mit tegyünk, ha valaki a környezetünkben hulladékot éget? Először is kérjük meg az égetőt, hogy ne tegye, hiszen lehet, hogy csak tudatlanságból teszi. Érdemes megmutatni neki ezt a cikket. Ha ez nem hoz eredményt, az első fokon eljáró levegőtisztaság-védelmi hatósághoz, a járási hivatalhoz fordulhatunk, amely köteles eljárást indítani bejelentés esetén. A rendőrség is eljárhat a Btk. 281/A. §-a, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja alapján.

A szemétégetés utólag is kimutatható laboratóriumi vizsgálattal a kéményből vett minta elemzésével. A költséges vizsgálatot az Alapvető Jogok Biztosa és a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa (JNO) állásfoglalása szerint a közigazgatási eljárásról szóló 2004. évi 140. törvény 155. § (2) bekezdés alapján a hatóság előlegezi. A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodája is segíthet a panaszos ügy megoldásában (levego@levego.hu, telefon: 1/411-0509). A www.levego.hu honlap Tanácsadó iroda/Tanácskérés rovatában is lehet jelezni a panaszt.

Fontos, hogy minél többen ismerjék meg a problémát és a megoldási lehetőségeket, ezért beszéljünk róla a barátainkkal, ismerőseinkkel, munkatársainkkal! Írjunk az újságoknak, az elektronikus médiának! Kérjük meg önkormányzati, országgyűlési képviselőnket, hogy helyben és országosan is lépjenek fel az illegális égetések ellen! Minél több emberben tudatosul, hogy sürgősen cselekedni kell, annál hamarabb jutunk el a célhoz, saját magunk és gyermekeink egészségének megóvásához.

Hírfigyelő