Van, aki mérgekkel fűt

Műanyagokat égetni lehet, hogy olcsó, de az egészségünkkel is fizetünk érte!

Pest megye egyik településéről egy lakos elektronikus levélben kereste fel tanácsadó irodánkat, egy sok helyen felmerülő és igen nagy veszélyt jelentő problémával. Településükön több helyen, beleértve közvetlen szomszédját is, műszálas varrodai hulladékokkal fűtenek évek óta, amelyet egy varrodából szállítanak rendszeresen, feltehetőleg gazdasági okokból (talán ez a legolcsóbb mód számára, hogy megszabaduljon a termelés során keletkező hulladéktól). Az egészségét jogosan féltő úr mindenekelőtt néhány hasonlóan gondolkodó közelben lakóval összefogva békésen próbálták megbeszélni az égetővel a problémát és kérték, fejezze be ezt a súlyosan egészség-, és környezetkárosító tevékenységet. A békésnek szánt párbeszédnek még ingyen tűzifa felajánlása után is csak a ”jó” szomszédi viszony megromlása lett az eredménye, és a varrodás továbbra is rendületlenül szállította a kesztyű, kardigán, sapka varrásából visszamaradt sallangot.

Tanácsadónk elküldte az ügyfélnek a műanyag-, illetve műszálégetésről szóló kiadványainkat, amelyeket egy hasonló eset kapcsán készítettünk és általuk a probléma sikeresen megoldódott. Ezekből az úr megtudhatta a műszálas textíliák égetésekor keletkező egészségügyi problémákat. A keletkező toxikus gázok például károsítják az idegrendszert, szemet, légutakat, tüdőt, máj- és vesekárosodást és a vérképző szervek károsodását okozzák. Csatolta az ide vonatkozó 21/2001-es Levegőtisztaság-védelmről szóló kormányrendeletet, amely többek között tiltja a lakossági hulladék égetést. Továbbá tájékoztatta, arról, hogy a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél (1072 Budapest, Nagydiófa utca 10-12., tel.: 478-4400) írásban bejelentheti panaszát. A legoptimálisabb esetben pedig a varrodát üzemeltető céget kellene rávenni, hogy a varrodai hulladékait juttassa el ezzel foglalkozó, begyűjtő és feldolgozó cégekhez. Ezekről a Hulladék Munkaszövetségnél tájékozódhat a 1111 Budapest, Saru u. 1. szám alatt, illetve honlapjukon megtalálhatók a különböző hulladék fajtákat átvevő cégek listája.

Mivel településükön a helyi önkormányzati rendelet ellenére többen mindent elégetnek vegyes tüzelésű kazánjukban, kiadványaink segítségével panaszosunk az egész községet lefedő „felvilágosító hadjáratba” kezdett. Kiadványainkat a településen több helyen kifüggesztette valamint elérte, hogy hasonló tájékoztatást tegyenek közzé a témában az önkormányzat hivatalos havilapjában. Az erőfeszítések nyomán a probléma sikeresen megoldódott, a varrodás az anyag hulladékot már nem szállítja, tehát a komoly veszélyt jelentő műszálégetés nagy mértékben visszaszorult a településen. Ugyanakkor az igazi megoldás, a varrodát üzemeltető cég ”lebuktatása” egyenlőre nem sikerült.

Hírfigyelő