A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 augusztusában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 augusztusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

Államháztartás – Véleményt írtunk az Operatív Programokról az Európai Bizottság részére. (Lukács András)

Közlekedés – Július-augusztusban kerestük meg közel 30 település polgármesterét, hogy megkérdezzük őket, éreznek-e változást a teherautó-forgalomban 2013 júliusa, a használatarányos útdíj bevezetése óta. A válaszokról a Lélegzetnyi szeptemberi számában számolunk be.
Egyeztetést folytattunk a BKK-val és a BKV-val a buszok környezetszennyezése csökkentésének lehetőségeiről.
Súlyos értékválságról tanúskodik, hogy a kormány határozatban ígért közel hat milliárd (!) forintot egy energiaitalgyártónak, hogy abból műrepülésekkel tehessék tönkre sok ezer budapesti egy-egy heti nyugalmát 2015, 2016 és 2017 nyarán. A határozat ellen a miniszterelnöknek írt levélben tiltakoztunk.
Szorgalmaztuk, hogy a Fővárosi Önkormányzat ne a felszíni tömegközlekedés visszavágásával igyekezzen növelni a 4-es metró utasforgalmát, hanem az autós közlekedés visszaszorításával. (Vargha Márton)

Éghajlatvédelem, energia, épületfelújítás – Foglalkoztunk az üres épületek állagmegőrzésének szabályozási hiányosságaival. Nyilatkoztunk a sajtónak a „zöld” épületek ritkábban emlegetett ismérveiről. Megvizsgáltuk az információs technológia kettős hatását az energiafogyasztásra (okostelefonok, adattárolás, funkciók, szolgáltatások növekedése). Az önkormányzati választásokra készülve összefoglaltuk a megfizethető lakhatás érdekében javasolt intézkedéseket.Folytattuk kampányunkat a Városliget és a Budai Vár értékeinek megvédéséért. (Beliczay Erzsébet)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Megpróbáltuk a Védegylettel és az Etele úton lakókkal közösen rávenni a XI. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságában ülő képviselőket, hogy ne járuljanak hozzá az Etele úti középső fasor kivágásához. Sikertelenül, pedig még rengeteg idő lenne arra, hogy a Budapesti Közlekedési Központban áttervezzék az 1-es villamos vágányainak helyét, hiszen egyelőre pénz sincs erre a beruházásra a Tétényi út és az Etele tér között. Szomorú volt hallani, majd a szavazásnál látni, hogy a képviselőknek – kivéve az LMP-s Gajárszki Áront – mit sem számít az általuk képviselt választók Alaptörvénybe foglalt joga az egészséges környezethez. Annál inkább képviselték a technokrata tervezők véleményét és az „autók jogát” a közterületi parkoláshoz. A Védegylettel, Magyar Közlekedési Klubbal és a Városi Elővárosi Közlekedés Egyesülettel közös levelet intéztünk a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójához az 1-es villamos Etele úti tervezésével kapcsolatban.

Részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat képviselőtestülete gazdasági bizottságának ülésein. Véleményeztük Budapest XI. kerületi Városépítési Szabályzat módosítását, valamint állásfoglalást küldtünk a Budaörsi Településszerkezeti Terv és Helyi Építési Szabályzat módosítása tárgyalásának jegyzőkönyvéhez. Fellebbezést nyújtottunk be az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez a „Kiskunlacháza XII. – Kavics” védnevű bánya környezetvédelmi engedélye ellen, valamint a Délegyháza XVII. kavicsbánya környezetvédelmi engedélye ellen. Levelet intéztünk Kiskunlacháza Nagyközség Képviselő-testülete Jogi és Ügyrendi Bizottsága elnökéhez. (Schnier Mária)

Levegőtisztaság-védelem – Folytattuk az egyeztetéseinket a Földművelésügyi Minisztériummal a kormány PM10-csökkentési programjának végrehajtásáról. Sikerült elérni, hogy ne csökkenjen a programra előirányzott pénzösszeg. A PM10-szennyezésről szóló vándorkiállításunk ezúttal az észak-alföldi Zagyvarékason volt megtekinthető a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Semmitmondó választ kaptunk arra a kérdésünkre, hogy milyen álláspontot foglal el a kormány az EU levegőtisztaság-védelmi programjával kapcsolatban. (Madarassy Judit)

Környezeti Tanácsadó Iroda – Valami bűzlik Magyarországon. Ezt a hozzánk érkező lakossági panaszok is megerősítik, amikor éttermek, állattartó telepek bűz kibocsátásával keresték Környezeti Tanácsadó Irodánkat. Az illegális hulladékégetők nyáron sem pihentek, sok ilyen panaszbejelentés jött a hőség ellenére. Mi is fényképeztük – és jelentettük a hatóságnak – az ilyen, fekete, maró füstöt okádó kéményt. (Lenkei Péter)

Jogi ügyek - A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Átnéztük és véleményeztük a Levegő Munkacsoport javaslat-csomagját az Operatív Programokkal kapcsolatban. (Bendik Gábor)

Önkormányzati választások – Részt vettünk az Ökopolitikai Nyári Egyetem panelbeszélgetésén az önkormányzati választásokkal kapcsolatban. Civil szervezetek egyeztetésein vettünk részt a Krétakör és a Humán Platform szervezésében az önkormányzati választásokra történő felkészülés érdekében. A fővárosi és kerületi jelöltek részére elkezdtük készíteni az „Ajánlások Budapestért – Mit várunk az önkormányzatoktól 2006 2014 és 2010 2019 között?” című anyagot. (Lukács András, Beliczay Erzsébet)

 

Hírfigyelő