A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2015 augusztusában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2015 augusztusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

Közlekedés – Véleményeztük a zajrendelet-módosítást, melynek célja, hogy a Hungaroring és a Pannon autóversenypálya tulajdonosait évente 40 napra mentesíthetővé tegyen gyakorlatilag minden zajkorlátozás alól. Kialakult a szeptember 22-i autómentes napi programunk, aminek a lebonyolításához várjuk önkéntesek segítségét. (Vargha Márton)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Bejelentkeztünk a Budapest XIII. kerület Róbert Károly krt.–Váci út–Árboc utca–Esztergomi út által határolt „Városközpont” területre vonatkozó építési engedélyezési eljárásokba a XIII. kerületi jegyzőnél.

A XV. kerületi főépítész felkérésére válaszolva bejelentkeztünk a Budapest XV. Kerületi Építési Szabályzat teljes (KÉSZ) véleményezési eljárásába.

Véleményeztünk egyes XI. kerületi, XIII. kerületi és XV. kerületi településrendezési eljárásokat a kerületi főépítészek felé. Részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának rendkívüli ülésén.

Előzetes véleményt adtunk a Városliget Építési Szabályzatának módosításáról a városfejlesztési főpolgármester-helyettes részére. Telefonon érdeklődtünk az eljárás folytatásáról, mely egyelőre késik.

Levelet intéztünk a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály vezetőjéhez a kavicsbánya tavak feltöltésének problematikájáról a „Bugyi IX. homok, kavics” védnevű bánya területén hulladékhasznosító eljárás működési engedélye iránti kérelem kapcsán, majd újabb levélben bejelentkeztünk ügyfélként a Dunavarsány külterületére vonatkozó hulladékhasznosító eljárás működési engedélye iránti kérelem eljárásába.

Bejelentkeztünk és véleményezést adtunk a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály vezetőjének a „Kiskunlacháza XVII. – homok, kavics” védnevű bánya területén végzett tevékenység folytatására vonatkozó környezetvédelmi felülvizsgálati eljárásban. (Schnier Mária)

Levegőtisztaság-védelem - Magyar és lengyel civil szervezetekkel találkoztunk nemzetközi levegőtisztaság-védelmi együttműködés ügyében. Fotópályázatot írtunk ki „Mit teszel a tiszta levegőért” címmel, amelyben arra bíztattunk mindenkit, hogy fényképeken keresztül mutassa meg, mit tesz a mindennapokban az élhetőbb környezetért, a tiszta levegőért.

Levelet írtunk Tarlós Istvánnak arra kérve, hogy a főváros a jövőben számoljon a légszennyezettség és a hőség együttes hatásaival, és tegyen meg mindent a káros hatások mérsékelésére a szmog-riadó terv szigorításával, továbbá kezdeményezze a kormánynál az ehhez szükséges jogszabály-módosításokat. (Madarassy Judit)

Merjünk változtatni!” – A Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) által támogatott projekt keretében folytatódott a segítségnyújtás a csatlakozott szervezeteknek: bevallással és közhasznúságival kapcsolatos hiánypótlási tanácsadás, stratégia készítésében közreműködés. A következő képzési napra készülünk, amelyen internetes, illetve kommunikációs témakörök kerülnek feldolgozásra. A marketing ismerettel rendelkező önkéntesek toborzása újult erővel zajlik, a korábbi önkéntesek újra bevonása is folyamatban van. Szeptemberi programunkra, a Szelíd Motoros Felvonulásra megkezdtük a felkészülést. (Papp Zsuzsanna, Szegő Judit, Horváth Zsolt)

Környezeti Tanácsadó Iroda – A hőségriadók miatt nagyon sokan szellőztetnek éjszaka, így a Környezeti Tanácsadó Irodánkhoz érkező éjjeli zaj panaszok száma is jelentősen megnőtt a hónapban. Ez több esetben vendéglátóhelyek (kocsma stb.) zaja, vagy a Liszt Ferenc Reptérre le és onnan felszálló gépek keltette zaj. A meleg nyár ellenére is slágertéma volt az illegális hulladékégetés. A Környezeti Tanácsadó Irodát egy másik nagy horderejű ügyben is keresték, az egyik dunavarsányi kavicsbánya tavat akarja a tulajdonos félmillió köbméternyi inert anyaggal feltölteni. Fennáll a veszély, hogy nem csak ártalmatlan betontörmelék kerül a tó mélyére. Ügyfélként bejelentkeztünk az eljárásba. (Lenkei Péter)

Jogi tevékenység - A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Előkészítő iratot írtunk, majd képviseltük a felperest a tokaji kamionforgalom miatt indult személyiségi jogi perben. Levelet fogalmaztunk az Európai Parlament magyar képviselőknek a NEC irányelv módosításával kapcsolatban. Véleményeztük az ombudsman anyagát a civil szervezetek ügyféli jogállásával kapcsolatban. Részt vettünk a PM10 kiállítás megnyitójaként szervezett kerekasztal beszélgetésen Zuglóban. (Dr. Bendik Gábor)

Hírfigyelő