Felújításra nincs pénz, mélygarázsra van

Megkereste a Levegő Munkacsoportot a Magyar Nemzeti Múzeum vezetősége és a múzeum alá tervezett mélygarázs beruházójának képviselője, hogy ismertesse az elképzeléseit. Az egyeztetést követően még súlyosabb érvek bukkantak fel a mélygarázs megépítése ellen.

Amint szeptemberi hírlevelünkben hírt adtunk róla, huszonöt fa kivágását és további tíz fa biztos pusztulását eredményezné a Magyar Nemzeti Múzeum részére építendő mélygarázs, ezért a Levegő Munkacsoport megfellebbezte az elvi építési engedélyét.
A Múzeumkert Bródy Sándor utcai része alá kerülő parkoló a korábbi tervek szerint a 63 gépkocsinak biztosítana helyet. A beruházó legújabb tervei szerint viszont az eredeti elvi építési engedélyhez képest nagyobb garázs épülne, így a múzeum Pollack Mihály téri oldalán további 12 gépkocsi kapna helyet, és így még több értékes fa kerülne kivágásra.
Az építkezés annál is érthetetlenebb, mert a múzeum tőszomszédságában, épp a Pollack Mihály tér alatt most fejeznek be egy 460 férőhelyes mélygarázst, ahol bőven jutna hely a múzeum dolgozóinak és látogatóinak. Ezért teljesen felesleges újabb milliárdokat költeni egy kis mélygarázsra.
A beruházás ún. PPP konstrukcióban épülne. Ez elvben a magánbefektetők és az állam kölcsönösen előnyös együttműködését jelentené. A jelenlegi esetben viszont a magánberuházó bankkölcsönből építené meg a létesítményt, az állam pedig a hosszú évek során azt garantáltan visszafizetné – mindannyiunk adójából. Ez az állam részére sokkal többe kerül, mintha közvetlenül venne fel bankhitelt, ráadásul a magánberuházó semmilyen kockázatot nem vállal…
A múzeum vezetősége egyebek mellett azzal indokolta a mélygarázs tervét, hogy ezáltal egyszerűbb lenne a műtárgyak rakodása. Ugyanakkor a tervek szerint a belmagasság mindössze 2,5 méteres, azaz egy nagyobb teherautó már nem tudna behajtani.
Még nagyobb ellentmondás, hogy a Nemzeti Múzeum felújítására sincs pénz. Forráshiányra hivatkozva, a bejáratnál lévő impozáns oszlopokat szakszerű felújítás helyett lemeszelték, az épületben pedig értékes freskók várják sorsuk jobbra fordulását.

Kapcsolódó anyagok:
Fellebbezés a Múzeumkert alatti teremgarázs létesítése ellen
Fellebbezésünk kiegészítése

Hírfigyelő