Európai kezdeményezés a kamionok üzemanyag-fogyasztásának csökkentéséért

Összefogott Európa több nagy áruszállítója és fuvaroztatója a nehéz tehergépkocsik fogyasztásának a csökkentéséért. Levelet írtak az Európai Bizottság elnökének és az ügyért érdemben tenni tudó tagjainak, melyben sürgetik, hogy az Európai Unió korlátozza az új tehergépkocsik széndioxid-kibocsátását.

A levél kezdeményezője az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (European Federation for Transport and Environment, T&E), amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja. Az aláírók között ott van a DHL, a DB Schenker, a Heathrow repülőtér, az IKEA, a Nestlé, a Philips és a portugál fuvarozók nemzeti szövetsége is. A levél aláírói szerint ahhoz, hogy mielőbb megjelenjenek a kisebb fogyasztású nehéz tehergépkocsik a gyártók kínálatában, a Bizottságnak sürgősen kezdeményeznie kell az uniós üzemanyag-hatékonysági szabályozást ezekre a járművekre. Európának követnie kell Japán, Kína és leginkább az Amerikai Egyesült Államok példáját, ahol sikerrel vezettek be ilyen szabályozást.

A fogyasztáscsökkenés komoly megtakarítást hozna a fuvarozóknak, és így a szállított áruk ára is csökkenhetne. A szállítási költség jelentős részét teszi ki az üzemanyag-költség. (Jelentőségét mutatja az a küzdelem, amit a magyarországi fuvarozók folytattak néhány éve azért, hogy a jövedéki adó egy kis részét visszatérítsék számukra.) Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség adatai szerint Európában a nehéz tehergépkocsikra jut az üzemanyag-fogyasztás 60 százaléka, és egy ilyen jármű üzemanyagköltsége átlagosan 35 000 euró (több mint tízmillió forint) évente. Ha kiaknáznák a tehergépkocsik korszerűsítésével elérhető 35 százalékos hatékonyság-javulást, akkor egy kamionon évente akár 10 000 eurót is megtakaríthatnának a fuvarozók, és az üvegházhatású gázkibocsátás is jelentősen csökkenne.

Bízunk abban, hogy magyar vállalatok és szakmai szervezetek is csatlakoznak a kezdeményezéshez” – jelentette ki Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse.

A levél magyar fordítása itt, a T&E látványos szórólapja itt olvasható.

Hírfigyelő