Boldog új évet! – és visszatekintés 2017-re

Szeretetben és egészségben gazdag, tiszta levegőjű, boldog új évet kíván a Levegő Munkacsoport elnöksége és munkatársai!

2017-ben is számos sikert ért el a Levegő Munkacsoport, többek között az alábbiakat:

 • Újabb komoly előrelépés történt a magyar lakosság egészségét leginkább veszélyeztető környezeti ártalom csökkentése érdekében. Kezdeményezésünk nyomán a környezet védelméért felelős tárca szakmai iránymutatást adott ki az illetékes hatóságoknak és több tájékoztató fórumot is szervezett részükre a lakossági hulladékégetés elleni hatékonyabb fellépés érdekében.

 •  A Levegő Munkacsoport kezdeményezésére, a Magyar Szegénységellenes Hálózattal közös felkérés alapján a Kantar-Hoffman cég országos reprezentatív közvélemény-kutatást készített a lakossági hulladékégetésről, amelynek eredményei megerősítették a Környezeti Tanácsadó Irodánkhoz érkező nagy számú panasz alapján levont következtetéseket.

 • Környezeti Tanácsadó Irodánk több mint 2000 alkalommal adott tanácsot a hozzá fordulóknak és számos helyszíni légszennyezettség-mérést is végzett. Az eredményes tevékenységére példa az önkormányzati illegális hulladékégetés felderítése Veresegyházán a helyi lakosok és a Hulladékvadász panasza alapján. Ennek eredményeként megszüntették az évek óta tartó illegális és súlyosan egészségkárosító tevékenységet, továbbá 500.000 forint bírságot szabott ki a hatóság.

 • Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (amelynek Európa egyik legnagyobb fuvarozó cége is tagja) aláírta azt a levelet, amely az uniós intézményeket olyan szabályozás elfogadására sürgeti, ami rászorítja a gyártókat az üzemanyag-takarékosabb tehergépkocsik előállítására.

 • Folytattuk tevékenységünket a Városliget védelmében. Egyebek mellett egy pert indítottunk, és azt meg is nyertük: a bíróság hatályon kívül helyezte a Pest Megyei Kormányhivatal határozatát, amely szerint a Közlekedési Múzeum újjáépítéséhez nincs szükség környezeti hatásvizsgálati eljárásra.

 • Közreműködtünk a Római-part megvédéséért folytatott küzdelemben, egyebek mellett fellebbeztünk a mobilgát környezetvédelmi engedélye ellen. Civil szervezetek, szakemberek fellépésének hatására a Fővárosi Közgyűlés visszavonta a mobilgát megépítéséről szóló határozatát.

 •  Felhívásunkra (amelyet 2015-ben tettünk közzé először) immár 238 esetben jelezték nekünk utasok, hogy a BKV valamelyik busza erősen füstöl, illetve kipufogógázt éreznek az utastérben. Minden bejelentést továbbítottuk a BKV-nak, ahol lehetőség szerint megjavították a buszokat, és erről tájékoztattak bennünket.

 • Összeállítást készítettünk egy külföldi gyakornokunk közreműködésével arról, milyen szabályok vonatkoznak a szmogriadóra az európai országokban. Az anyag nemzetközi érdeklődést váltott ki, mivel hasonló összefoglaló nem található az interneten.

 • Magyarország a harmadik helyet nyerte meg azon az európai szavazáson, amelyen a Föld éghajlatára nézve a leginkább káros adókedvezményeket „jutalmazták”. Ezt a kétes dicsőségű eredményt hazánk a céges személygépkocsi-vásárlás és -használat gáláns adókedvezményeivel érdemelte ki. Ezt a témát a Levegő Munkacsoport javasolta a szavazás kezdeményezőinek, mert az adókedvezmény fenntartása jelentősen hozzájárul a személygépkocsi-használat és ezzel a zaj- és légszennyezés növekedéséhez.

 • Rendszeresen beépülnek a Levegő Munkacsoport javaslatai az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó országspecifikus ajánlásaiba; ez komoly ösztönzést adott nekünk, hogy elkészítsük a 2017. évi ajánlásainkat.

 • Aktívan dolgozott az 57 főből álló Szakértői Testületünk, amely többek között a Fővárosi Önkormányzattal folytatott hasznos eszmecserét.

 • Kezdeményezésünkre a 2017. évi Zöld Civil Országos Találkozó állásfoglalást adott ki arról, hogy a 2018. évi választások kapcsán mit vár el az országgyűlési képviselőjelöltektől a fenntartható fejlődés érdekében, és felhívta őket arra, írjanak alá egy jogilag kötelező érvényű nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy megválasztásuk esetén teljesítik a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalásaikat.

 • Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökének, Lukács Andrásnak, a Levegő Munkacsoport elnökének és Szarka László történésznek, MTA BTK Történettudományi Intézet kutatójának ítélte Dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa a 2017. évi Justitia Regnorum Fundamentum-díjat. A méltatás szerint Lukács András hazánk egyik legnagyobb hagyományú és legmegbecsültebb környezetvédelmi civil szervezetének megalapításáért és irányításáért érdemelte ki a díjat.

 • A Dévai Szent Ferenc Alapítvány erdélyi gyermekotthonaiban előadásokat tartottunk környezetvédelemről, légszennyezésről az ott élő gyermekeknek, nevelőknek és önkénteseknek Böjte Csaba felkérésére.

Hírfigyelő