Az európai gyerekek megmutatják a kontinensnek, hogyan csökkentheti függőségét az orosz olajtól

Az „Utcák a Gyermekekért” (#StreetforKids) nevű esemény keretében két hétig Európa-szerte több ezer gyermek kerékpározik és játszik az iskolák előtti utcákon, hogy felhívják a figyelmet: haladéktalanul szükség van a tisztább levegőre és az olajfüggőség csökkentésére. A Levegő Munkacsoport arra kéri a szülőket és pedagógusokat, hogy kezdeményezzék önkormányzatuknál: alakítsanak ki biztonságosabb, tisztább levegőjű utcákat, tereket az iskolák körül.

Az "Utcák a Gyermekekért" kampányt a Kidical Mass biciklis mozgalommal együttműködve a Tiszta Városok Kampány (Clean Cities Campaign) koordinálja, amely több mint 60 környezetvédelmi csoportot tömörítő hálózat. Célja, hogy az európai városok 2030-ra áttérjenek a kibocsátásmentes mobilitásra. Az eseményre eddig több mint 370 helyi partner és szülői csoport jelentkezett közel 100 városból és 12 országból. A gyerekek Olaszországtól Spanyolországig, Franciaországtól Albániáig az utcára vonulnak szüleikkel, tanáraikkal és környezetvédelmi csoportokkal együtt, hogy városukban követeljék az iskolák előtti utcák lezárását az autók elől. Az alulról szerveződő, egész Európát átívelő kampány az Ukrajnában zajló háború nyomán zajlik, és azt követeli, hogy függetlenítsük magunkat az orosz olajtól, valamint minél előbb általában is az olajtól.

Gyerekek ezrei fogják visszahódítani az utcákat a kerékpározás, a gyaloglás, a játék, a rajzolás és a tanulás számára. Azért teszik ezt, hogy megerősítsék a jó levegőhöz, a játékhoz és a biztonsághoz való jogukat az iskolába és az iskolából való közlekedés során” - mondta Stoll Barbara, a Tiszta Városok Kampány igazgatója. "Ezzel az egész Európára kiterjedő mozgósítással arra kérjük a polgármestereket, hogy az új tanévtől kezdődően kötelezzék el magukat arra, hogy az iskolák előtti összes utcát fokozatosan lezárják az autók elől".

Az „iskolautcák" hozzájárulnak a zéró kibocsátású mobilitáshoz, több helyet biztosítanak az embereknek és csökkenthetik az autófüggőséget is a városokban. Egy londoni tanulmány kimutatta, hogy az iskolautcák akár 23 százalékkal csökkenthetik a – főleg a dízelautókból származó – nitrogén-dioxid kibocsátását és a járműforgalmat is. Magyarországon a Levegő Munkacsoport korábbi kampányában hívta fel a fiatalság figyelmét a légszennyezettség problémájára, melyben ingyenes levegőminőség-mérő készülékek eljuttatásában segített a hazai iskolák részére.

A hazai városokban is számos olyan utcaszakasz található, amely rövid időn belül is lezárható az autóforgalom elől – legalább az iskolakezdés körüli időpontban, például reggel 7.30 és 8.30 óra között. Néhány magyar településen iskolák előtt már lezártak utcát, teret az autóforgalom elől, ezeket a jó példákat lehetne követni. Tudjuk, hogy számos helyen nagyforgalmú utak mentén helyezkednek el az iskolák, ahol nem lehetséges leállítani az autóforgalmat. Azonban ezekben az esetekben is szükséges megvizsgálni, hogy lehet-e csillapítani a forgalmat vagy megállási tilalmat bevezetni. El kell érni, hogy már a közeljövőben is biztonsággal használják a gyerekek az iskola környezetében levő utcákat és ne kelljen belélegezniük az autók kipufogógázát. Felhívjuk az iskolákat, a szülőket, nagyszülőket, hogy kezdeményezzék az önkormányzatoknál az ehhez szükséges intézkedések meghozatalát” – tette hozzá Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.


 

Hírfigyelő