Tiszta Városok Kampány

Mi a Tiszta Városok Kampány?

A Tiszta Városok Kampányegy civil szerveződésekből álló európai együttműködés, melynek célja, hogy a városokat arra ösztönözze, hogy 2030-ra áttérjenek a nulla kibocsátású közlekedésre. A kampány az élhetőbb és fenntarthatóbb városokért környezetbarát közlekedési megoldásokat népszerűsíti. A célok eléréséhez az elengedhetetlen a magas károsanyag-kibocsátású járművek mielőbbi kivonása a városokból.

Nézd meg a videót: https://www.youtube.com/watch?v=hQ0H2My4Guw&t=3s Mik a legégetőbb problémák?

Tiszta levegő

A közúti közlekedés a légszennyezés egyik fő forrása, amely csak Európában évente több mint 400 000 idő előtti halálesetet okoz. A mai gépjárművek igen nagy kockázatot jelentenek a városokban élők egészségére. A légszennyezés egyértelműen hozzájárul az emberi szervezetében a krónikus betegségek kialakulásához is. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a légszennyezés fogékonyabbá teszi a lakosságot a járványokra, köztük a COVID-19-re is.

Klíma

Kevesebb mint egy évtizedünk maradt arra, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-fokra korlátozzuk, ehhez azonban azonnal cselekednünk kell! Már fél fok eltérés is jelentősen növeli az árvizek, aszályok és szélsőséges hőmérsékleti viszonyok kialakulásának kockázatát. A közlekedési ágazat az egyik fő vétkes az klímaválság kialakulásában, innen származik Európában az összes kibocsátás mintegy negyede. Ha komolyan gondoljuk az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, nem engedhetjük meg magunknak, hogy továbbra is szennyező járművek közlekedjenek az utakon.

Élhető városok

A fenntartható és elérhető közlekedés a városok élhetőbbé, egészségesebbé és igazságosabbá tételének egyik kulcsfontosságú pontja. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a megfelelő döntéseket hoznak. Rengeteg hatékony és széles körben elterjedt megoldás létezik, azonban politikai akaratra van szükség a megvalósításukhoz. A közterületek átalakítása a gyaloglás, a kerékpározás és a zöld területek javára, valamint a tömegközlekedésbe és a közösségi elektromos mobilitásba való beruházás mind olyan eszközök, amelyekkel jobb városi élet teremthető Európában.

Gyakori kérdések itt: https://cleancitiescampaign.org/faq/

Csatlakozz Te is a Clean Cities kampányhoz, írd alá a petíciót: https://petition.cleancitiescampaign.org/


 

Hírfigyelő