A környezetvédők és a fuvarozók mellé állt az Európai Parlament

Meggyőző többséggel fogadták el az európai parlamenti képviselők a Környezetvédelmi Szakbizottság azon javaslatát, ami a nehéz tehergépkocsik széndioxid-kibocsátásának erőteljes, de megvalósítható csökkentésének kötelező előírását szorgalmazza..

Tegnap szavaztak az Európai Parlament (EP) képviselői arról, mekkora széndioxid-kibocsátás csökkentést írjon elő a nehéz tehergépkocsikra egy készülő új uniós rendelet. Elfogadták az EP Környezetvédelmi Szakbizottságának javaslatát, és 2025-től az új járművek mainál 20 százalékkal, 2030-tól pedig 35 százalékkal kisebb átlagos kibocsátásának előírását szorgalmazzák. A javaslatot még a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Környezetvédelmi Tanácsnak is el kell fogadnia ahhoz, hogy a rendelet jogerőre emelkedjék.

Magyarország nemzetközi fuvarozó vállalkozásai komoly részt vállalnak az európai közúti fuvarozásban. A nehéz tehergépkocsik szén-dioxid-kibocsátásának és így üzemanyag-fogyasztásának rendszeres csökkentése nemcsak az éghajlatváltozást előidéző gázok kibocsátását mérsékli, de az ő költségeiket is. Üzemeltetési megtakarításuk kamiononként és évente elérheti a két és fél millió forintot. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete és a Nagyvállalati Logisztikai Vezetőinek Klubja ezért is írta alá több mint 40 európai nagyvállalkozás és érdekvédelmi szervezet közös levelét, melyben már korábban a minél szigorúbb kibocsátáscsökkentés szükséges voltára hívták föl az Európai Bizottság figyelmét.

Bár a tehergépkocsi-gyártók ellenzik a szabályozást, valójában a csökkentés jelentős részét teljesíteni tudják, ha a sorozatgyártott modellek részévé tesznek számos olyan technikai megoldást, amikért ma súlyos felárat fizettetnek a vevőikkel.

„A kamionok széndioxid-kibocsátását sikerrel korlátozták az Egyesült Államokban, ami azt mutatja, hogy van lehetőség technikai újításokkal csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást. Annak, hogy az új nehéz tehergépkocsik fogyasztása Európában több mint tíz éve stagnál, oka lehet a gyártók kartellezése is, amiért 2016-ban több gyártót is megbüntettek” – állapította meg Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse.

Jellemzi a nehéz tehergépkocsik fogyasztáscsökkentésnek jelentőségét, hogy bár a forgalomban csak kevesebb mint öt százalékban vesznek részt, ezek a járművek felelősek az európai közlekedési eredetű széndioxid-kibocsátásnak 22 százalékáért.

„Magyarország tranzit ország, autópályáinkon, főútjainkon a kamionok által kibocsátott széndioxid – és a különféle levegőszennyező anyagok – fele külföldiekből származik. Ahogy tehát tisztul Európa tehergépkocsi-állománya, úgy fokozottan tisztul hazánk levegője is” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Az EP-szavazás eredménye a környezetvédő civil szervezetek jelentős sikere is, hiszen az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) és tagszervezetei – köztük a Levegő Munkacsoport – komoly erőfeszítéseket tettek ennek eléréséért.
 

Kép: https://www.transportenvironment.org/press/european-parliament-accelerates-transition-cleaner-trucks


Korábbi híreink a témában:

Fuvarozók az éghajlatvédelemért
https://www.levego.hu/hirek/fuvarozok-az-eghajlatvedelemert/

Összefogás a közúti fuvarozókkal az olcsóbb szállításért és az éghajlat védelméért
https://www.levego.hu/hirek/osszefogas-a-kozuti-fuvarozokkal-az-olcsobb-szallitasert-es-az-eghajlat-vedelmeert/

Csökkenhet a tehergépkocsik üzemanyag-fogyasztása Európában is – Civilek és cégek keményebb szabályozásért lobbiznak

https://www.levego.hu/hirek/2018/05/csokkenhet-a-tehergepkocsik-uzemanyag-fogyasztasa-europaban-is/

Levél a kamionok üzemanyag-fogyasztásának korlátozásáért
https://www.levego.hu/hirek/2017/07/level-a-kamionok-uzemanyag-fogyasztasanak-korlatozasaert/

Mit sem csökkent tíz év alatt a teherautók fogyasztása
https://www.levego.hu/kapcsolodo-anyagok/mit-sem-csokkent-tiz-ev-alatt-a-teherautok-fogyasztasa/

Csökkenhet a tehergépkocsik üzemanyag-fogyasztása Európában is – Civilek és cégek keményebb szabályozásért lobbiznak
https://www.levego.hu/hirek/2018/05/csokkenhet-a-tehergepkocsik-uzemanyag-fogyasztasa-europaban-is/

Életeket ment és kevésbé szennyező az új formájú teherautó
https://www.levego.hu/hirek/2013/04/eleteket-ment-es-kevesbe-szennyezo-az-uj-formaju-teherauto/

 

Hírfigyelő