Budapest még mindig ”piSZMOG”!

-- Budapest még mindig piSZMOG! Közben egyre több a légúti megbetegedésben szenvedő gyerek. Ezt a rossz folyamatot szeretnék megállítani a civil szervezetek. A fővárosi vezetéstől azt követelik a zöld szervezetek, hogy a most csütörtökön tartandó közgyűlésen a budapesti gyermekek egészsége érdekében rukkoljanak elő hathatós megoldásokkal, és tartsák magukat az ígéreteikhez. Követelik, hogy a Fővárosi Közgyűlés csökkentse a fővárosi szmogriadó határértékeit, ne az időjárásban bízzanak, hogy egy erősebb szél kitakarítsa helyettük a várost.

A Levegő Munkacsoport, a Magyar Kerékpárosklub és a Greenpeace rendhagyó, látványos közös sajtótájékoztatóval hívta fel a lakosság és a fővárosi vezetés figyelmét: elég az ígéretekből, azonnali változtatásokra van szükség gyermekeink és saját egészségünk, környezetünk védelméért, Budapest levegőjének tisztaságáért.
Nem olyan régen a légúti megbetegedésben szenvedő gyermekek nagy részének ellátása a Svábhegyről az üllői úti Heim Pál Kórházba került – egy olyan helyre, ahol különösen súlyos a levegő szennyezettsége.
Ma csak Budapesten 15-20 ezer ilyen beteg gyermek él, 60-70 százalékuk súlyosabb légúti betegségben szenved. A gyermekek sérülékenyebbek a környezetben lévő kémiai szennyeződésekre, mert szervezetük a felnőttekénél kevésbé alkalmas arra, hogy lebontsa, méregtelenítse, vagy kiválassza a káros anyagokat. Az így kialakult károsodás pedig általában élethossziglan tart. Magyarországon a 70-es években néhány tized százalék volt asztmások aránya a gyermekek között, szénanáthás gyermekkorút pedig szinte nem is lehetett találni. Most 4-8 százalék az asztmások aránya, és 10 százalék fölötti a szénanáthásoké.
Főleg a kipufogógázok szennyezik a városi levegőt. A legújabb adatok szerint tavaly óta is romlott a helyzet, csak a fővárosban évente közel 2000 ember hal meg idő előtt a levegő porszennyezettsége miatt, a megbetegedések száma eléri a százezret. Az asztmás megbetegedések száma Budapesten az utóbbi 25 évben a tízszeresére nőtt. A fővárosiak átlagosan akár 3 évvel kevesebbet élnek a szállópor-szennyezés miatt. Ez egy átlagos szám, ami azt jelenti, hogy egyesek akár 20 évet is veszíthetnek az életükből. Ezt a folyamatot szeretnék megállítani a civil szervezetek.
„Mindaddig emlékeztetjük a főváros vezetőit az ígéretekre, amíg azok meg nem valósulnak. Akár a bevezetésükkor drasztikusnak tűnő intézkedésekkel, de cselekedni kell, ha felelős vezetőknek tartják magukat"- mondta Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse.
Tavaly a Stop Szmog kampány indításaként a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace nyílt levélben fordult Hagyó Miklós főpolgármester-helyetteshez és kérte, hogy a lehető leghamarabb készítsék el Budapest levegőtisztaság-védelmi intézkedési tervét konkrét határidőkkel, forrásokkal és felelősökkel annak érdekében, hogy a fővárosi levegő minősége mindig az egészségügyi határértéken belül legyen, különös tekintettel a porszennyezésre! Intézkedési terv a mai napig sincs. Ugyanakkor a döntéshozók többsége a főváros budai oldalán a zöldövezetben lakik. (Néhány példát a mellékelt térképen mutatunk be!)
„A finompor szennyezettséget, hivatalosan egyáltalán nem mérik, így határérték sincs rá pedig ez a legkárosabb az egészségre" - figyelmeztetett Lenkei Péter a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadója. A zöld szervezetek követelik a fővárosi vezetéstől, hogy ne piSZMOGjanak tovább: ahelyett, hogy ésszerűtlen döntéseikkel (mint például a tömegközlekedési viteldíjak emelése, vagy a parkolás ingyenessé tétele a legnagyobb szmog idején) tovább rontják a budapesti gyermekek egészségét, cselekedjenek a levegőtisztaság érdekében. Követeljük, hogy csökkentsék a füstköd-riadó határértékeit. Amennyiben a levegő szennyezettsége meghaladja az egészségügyi határértéket, a Fővárosi Önkormányzat a sajtó útján haladéktalanul értesítse a lakosságot a veszélyről. Ez sem az elmúlt évben, sem idén nem történt meg, pedig csak januárban több mint húsz alkalommal volt az egészségügyi határérték felett a levegő szennyezettsége.
Sajtó háttéranyag

Hírfigyelő