Mit várnak el a zöldek a következő kormánytól?

Hatvannégy környezetvédő civil szervezet elvárásait juttatta el a választáson induló pártok elnökeinek a mai napon a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). A civilek azt javasolják a pártoknak, hogy a képviselőjelöltjeik vállaljanak számon kérhető kötelezettséget ígéreteik megvalósítására. A részletekről mai sajtótájékoztatójukon számoltak be a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az MTVSZ és a Védegylet képviselői.

A zöld szervezetek 12 pontban foglalták össze azokat a követelményeket, amelyeket álláspontjuk szerint a következő kormánynak teljesítenie kell annak érdekében, hogy egészséges környezetben és fenntartható társadalomban élhessünk. A Paksi Atomerőmű bővítése helyett széles körű programot javasolnak az épületfelújításokra, az energiahatékonyság javítására és a megújuló energiák elterjesztésére. Olyan költségvetést szorgalmaznak, amely előnyben részesíti az oktatást, az egészségügyet, a környezetvédelmet, a kultúrát, a tudományt, az innovációt, valamint a lakosság biztonságát. Sürgetik az adócsalások és a korrupció visszaszorítását. Elengedhetetlennek tartják olyan jogszabályok megalkotását, amelyek érdemben biztosítják az emberek beleszólását a környezetüket érintő döntésekbe.

„Szükséges a környezetügyi tárca önállóságának visszaállítása és a környezet-, természetvédelmi hatóságok megerősítése. A biológiai sokféleség védelmének fokozása, a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok kiterjesztése nélkül nem csak a jövő nemzedéket fosztjuk meg lehetőségeitől, de a ma élő emberek megélhetését is veszélyeztetjük” – mutatott rá Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezetője egyik hangsúlyos kívánságukra.

„A pártoktól nem csak azt várjuk el, hogy nekünk tetsző ígéreteket tegyenek, hanem azt is, hogy azokat be is tartsák. Ezért megfogalmaztunk egy nyilatkozattervezetet, amelynek aláírásával a képviselőjelölt jogilag kötelezheti magát, hogy megválasztása esetén mindent megtesz vállalásai megvalósítására. Amennyiben viszont ennek ellenkezőjét teszi, a nyilatkozatában megjelölt civil szervezetek akár bírósághoz is fordulhatnak azért, hogy az érintett képviselő lemondjon a mandátumáról vagy legalább a fizetése túlnyomó részéről” – fejtette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

„Elvárásainkat azon pártok elnökeinek juttattuk el, amelyek a közvélemény-kutatások szerint most áprilisban esélyesek a bejutásra az országgyűlésbe. Ez a kezdeményezés időigényes, ezért a rendelkezésre álló szűk egy hónapban nem tudjuk vállalni, hogy esetleg még több párttal egyeztessünk” – jelentette ki Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke.

„A korábbi választások előtt többször tartottunk a pártokkal nyilvános fórumot ‘A ló kérdez néven’ környezetvédelmi szakmai kérdésekről. Azért örültünk a mostani kezdeményezésnek, mert ezúttal számon kérhető formában kötelezhetik el magukat a képviselőjelöltek” – mondta Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője.

A 12 pont, a pártelnököknek írt levél és a kötelezettségvállalási nyilatkozat itt található.

Hírfigyelő