Ne égess hulladékot!

Félelmetesen hosszú a betegségek sora, amit a hulladékok égéstermékei idéznek elő. Belégzés esetén a légzésfunkciót gyengítik, a tüdőből közvetlenül a véráramba kerülve okoznak krónikus megbetegedést. Amit nem lélegeztünk be, az lecsapódik a növényzetre, a termőtalajra, és étkezés során kerül az állati, emberi szervezetbe.
 
A mérgeket a mi kéményünkből messze viheti a szél. A kertünkben lecsapódó, az ajtón-ablakon, réseken át a lakásba kúszó égéstermékek nemcsak a saját kéményünkből származnak, hanem a szomszéd házból, a szomszéd utcából, a szomszéd faluból is. Ezért tiltja jogszabály a hulladékok, köztük a műanyaggal ragasztott pozdorja, festékes fa égetését is. A jogszabály megszegői 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak, vagy a Btk. 281/A. § alapján 5 évig terjedő szabadságvesztésre.
 
Kertes házak között sétálva sokszor érezzük az égő műanyagok jellegzetes, kellemetlenül édeskés-fanyar szagát... ezeket lélegezzük be... a tüdőbe... a véráramba... irritálja a bőrünket... az idegeinket... nem értjük, miért kiabálunk a gyerekkel... veszünk össze a párunkkal... miért ülünk megint az orvosi rendelőben vagy jön értünk a mentő...

MIÉRT VESZÉLYES?

A műanyagok égéstermékeinek szervezetbe kerülése ellen a természetes védekező rendszerünk felkészületlen. A természetben nem keletkezik műanyag! A belélegzett égéstermék egy életre megbetegíthet, de akár az élet továbbadásában is megakadályozhat bennünket vagy gyerekeinket.
 
A műanyagokba egészségre káros adalékokat kevernek: lágyítószereket, antioxidánsokat, tűzálló anyagokat, fényvédőket, stabilizátorokat, hálósítókat, síkosítókat, ütésállóságot javító anyagokat, égésgátlókat.
 
A hulladékok égetésekor sokféle mérgező anyag szabadul fel. Ezek belélegzése egészségünket veszélyezteti, kisebb koncentrációban megbetegítenek, magzatban-gyerekben fejlődési rendellenességet okozhat. A PVC égéstermékei közé tartozik például a foszgén vagy a dioxinok. A vinil-klorid rákos daganatokat okoz. A foszgén az első világháborúban harci gázként bevetve katonák ezreinek halálát okozta. A dioxinok egészségromboló hatása kiemelkedően sokrétű: nőknél meddőséget, férfiaknál impotenciát okoz, torzszülött magzatokat. Károsítja az immunrendszert és a hormonháztartást. A zsírszövetben elraktározódva felezési ideje 7-11 év.
 
 
A PVC-n kívül nagyon sokféle egyéb műanyagot használunk, mindenféle adalékanyagokkal. Az égéstermékek súlyos ártalmakat okozhatnak. Csak néhány példa: bőrirritáció, a légzőszervek irritációja, rák, idegrendszeri zavarok és következményei, az immunrendszer zavarai, mandulák krónikus duzzanata, a hormonháztartás zavarai, meddőség, impotencia, fejlődési rendellenességek, magzati károsodás, veleszületett szívproblémák, halva születés, fejfájás, vérsejtek károsodása, máj- és vese károsodás, légzési elégtelenség, asztma, tüdőgyulladás, tüdővizenyő, halál...

MIT TEGYÜNK, HA VALAKI A KÖRNYEZETÜNKBEN MŰANYAGOT ÉGET?

  • Adjuk oda neki ezt az írást, hiszen sokan nincsenek tisztában a műanyagégetés ártalmaival.
  • A tűzoltóság (105) vagy rendőrség (107) segítségét kérhetjük.
  • Forduljunk a járási hivatalhoz vagy a környezetvédelmi felügyelőséghez postai levélben. A közérdekű bejelentés illetékmentes. Ide vonatkozó jogszabályok: 2004. évi XIX. törvény 141-143. §-a, az 1995. évi LIII. törvény 97. § (2) bekezdése, és a 306/2010. kormányrendelet. Ne szenvedjen a füsttől! Ne betegedjen meg s ne hagyja, hogy mások megbetegedjenek a felelőtlen hulladékégetőktől!

MIT TEHETÜNK MÉG?

  • Kerüljük a műanyagok vásárlását, amennyire csak lehetséges. Amit nem tud eladni, azt a kereskedelem előbb-utóbb nem rendeli meg, a gyártás előbb-utóbb visszaszorul.
  • Ha már nem tudtuk elkerülni, hogy pénzt adjunk ki érte, használat után gyűjtsük szelektíven a műanyag hulladékot.
  • Amikor csak lehet, mindig természetes anyagot válasszunk műanyag helyett, élelmiszerben, ruhában, lakberendezésnél, csomagolásnál is.
  • Műanyag palackban forgalmazott, mesterséges anyagokkal színezett, ízesített, tartósított folyadékok helyett fogyasszunk inkább friss csapvizet vagy saját készítésű üdítőitalt igazi gyümölccsel, mézzel, citrommal, valódi fűszerrel, zöld mentalevelekkel.

Bővebb felvilágosításért forduljon a Levegő Munkacsoporthoz. Segítünk.
 
Levegő Munkacsoport
1081 Budapest, Üllői u. 18. I/9.
Postacím: 1465 Budapest, Pf. 1676
https://www.levego.hu/tanacsado_iroda/tanacskeres
411-0509, 411-0510 

Hírfigyelő