Túl sokba kerül az ingyenes parkolás

Hatalmas veszteségeket okoz a vállalkozásoknak és a lakosságnak Budapesten az ingyenes parkolás: miközben jelentősen növekedett a személyautó-forgalom és a csomagszállítás, megsokszorozódott a parkolóhelyeket kereső és a szabálytalanul parkoló járművek száma. Levegő Munkacsoport levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől a vonatkozó rendelkezés eltörlését.

A koronavírus-járvány kezdetén meghozott intézkedések közül – a sikeres járványkezelés eredményeként – több már feloldásra került, vagy a közeljövőben várható a feloldása. Az ingyenes parkolás eltörlése még nincs ezek között, pedig ezt indokolná az a tény is, hogy a járvány hatására csaknem megduplázódott a városi csomagszállítás. Ez utóbbi viszont kedvező, további támogatásra indokolt folyamat, mivel csökkenti a üzletek zsúfoltságát, különösen az idős korosztály boltban történő vásárlásait.

A csomagok leszállításának korábban is a legnagyobb akadálya volt, hogy a szállító járművek az idejük jelentős részét parkolóhelyek keresésével töltötték, és az esetek nagy részében képtelenek voltak szabályosan megállni. Budapest belső kerületeiben a parkolási díjfizetés felfüggesztése és a kiszállítandó csomagok számának hirtelen megugrása szinte elviselhetetlenné teszi a helyzetet, különösen a járművezetők számára. A Levegő Munkacsoporthoz a hozzá érkezett számtalan lakossági és fuvarozói jelzésből azt a következtetést vonta le, hogy a csomagszállító járművek szabályos parkolása immár ritka kivétellé vált, ami esetenként (például a kerékpársávon történő megálláskor) komoly baleseti kockázatot is teremt. A kialakult helyzet komoly időveszteséggel is jár a csomagszállítók részére, ami azt is jelenti, hogy több furgonra és egyéb járműre van szükség. Ez pedig még tovább növeli a parkolási gondokat és a forgalmi torlódásokat. Mindez egyúttal a szállítók költségeit is növeli, amit kénytelenek áthárítani a lakosságra.

A parkolási díjfizetés eltörlése a helyi lakosságnak is komoly gondokat okoz, sokszor már a saját autóik parkolására sincs helyük. A káoszt fokozza, hogy miközben az ingyenes parkolás lehetősége sokakat felbátorít arra, hogy autóval menjenek a város belső kerületeibe, a szabályos parkolás feltételei számukra gyakran már nem adottak. Így oly mértékben megnőtt a szabálytalan parkolások száma, hogy azt a közterület-felügyelet már képtelen kezelni. Egy-egy szabálytalanul parkoló autó pedig gyakran emberek százainak a közlekedését nehezíti, különösen a babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedőkét. Számos esetben pedig a zöldfelületeket is károsítják a szabálytalanul parkolók.

A Levegő Munkacsoporthoz értesülései szerint sok olyan személy is kihasználja a díjmentes parkolás nyújtotta lehetőséget arra, hogy a belső kerületekbe jöjjön az autójával, akinek erre nincs is feltétlenül szüksége. Ez pedig tovább fokozza a járványveszélyt. Ugyanakkor a tömegközlekedési járművek jelenlegi rendkívül alacsony kihasználtsága (ami a nyári időszakban még tovább csökkenhet) és a bevezetett óvintézkedések (maszk használata, sofőrök elkülönítése, rendszeres fertőtlenítés) lehetővé teszik, hogy a jelenleginél többen használják a tömegközlekedést.

A fentebb leírt körülmények miatt romlik a levegőminőség is, ami hozzájárulhat a járvány súlyosbodásához.

(A mellékelt fotókat az utóbbi napokban küldték a Levegő Munkacsoportnak lakosok, fuvarozók.)


 

Hírfigyelő