Az Európai Bizottság vizsgálatot folytat a magyar vasúttal kapcsolatban

Az Európai Bizottság vizsgálatot folytat a magyar vasúttal kapcsolatban -

Magyarország folyamatosan megsérti az Európai Uniónak a vasútra vonatkozó előírásait. A Levegő Munkacsoport ezért az Európai Bizottsághoz fordult, kérve, hogy szólítsa fel a magyar kormányt az uniós jogszabályok betartására.

Az EU előírja, hogy amennyiben az állam megrendel egy tömegközlekedési szolgáltatást és meghatározza a menetdíjakat, viszont a menetdíj-bevételek nem fedezik a költségeket, akkor az államnak ezt a veszteséget meg kell térítenie. A magyar állam ezzel szemben évek óta csupán a feleakkora összeget fizet a MÁV-nak, mint amennyi azt megilletné.
Az EU jogszabályai azt is megkövetelik, hogy a vasút vezetése legyen független az államtól, amit szintén megsért a magyar kormány. Ez azért is lényeges, mert az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították: amennyiben az állami vasúttársaság vezetőit a közlekedési miniszter nevezi ki, addig ezeknek a vezetőknek nem a vasút piaci versenyképességének javítása lesz a legfőbb gondjuk, hanem az, hogy minél inkább a közlekedési miniszter kedvében járjanak – a kettő pedig nem mindig fedi egymást. Mindezt tetézi, hogy az elmúlt idoszakban a gazdasági és közlekedési miniszter szinte minden lényeges jogosítványt megvont a MÁV igazgatótanácsától, és azt csupán a miniszter utasítását aláíró szervvé fokozta le.

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az ügyben.

Kapcsolódó anyagok (az Európai Bizottsággal kapcsolatos anyagok csak angol nyelven):

A Levego Munkacsoport beadványa az Európai Bizottsághoz, 2005. április 21.
Az Európai Bizottság válasza, 2005. július 15.
A Levego Munkacsoport válasza az Európai Bizottságnak, 2005. augusztus 11.
A Levego Munkacsoport kiegészítése a beadványhoz, 2005. október 3.
A Levego Munkacsoport módosító javaslatai a vasúti törvényhez, 2005. november 6.
A Levego Munkacsoport kiegészítése a beadványhoz, 2005. november 17.
A Levego Munkacsoport kiegészítése a beadványhoz, 2006. augusztus 15.

Hírfigyelő