Ne keverjük a szezont a fazonnal!

Nem szerencsés összekeverni a vendéglátó, szórakoztató negyedeket, tematikus parkokat az egészségmegőrzést szolgáló rekreációval, különösen ott, ahol vészesen kevés a zöldterület. A zajos és vidám élményközpontok piaci vagy legalábbis félpiaci alapon működhetnek. A csendes, ápolt parkoknak az ingyenes pihenés, a sportolás, a barátokkal, szomszédokkal való találkozás a funkciója. A parkok színvonalas karbantartása – normál terhelés mellett – joggal várható el állami, önkormányzati forrásból.
A különféle nyilvános vagy zártkörű vendéglátó, kulturális és egyéb szórakoztató rendezvények, vásárok zavarják a pihenni vágyókat, és a növényzetet is veszélyeztetik. Ezért az ilyen eseményeket burkolt közterületeken vagy revitalizált területeken létrehozott élményközpontokban célszerű megrendezni.

Piaci alapon működő gasztronómiai és szórakoztató központok a fővárosban  

A romkocsma-forradalom a Erzsébetvárosban idegenforgalmi sikertörténet. Magánbefektetők hozták létre, és a rend fenntartásához is a zsebükbe kell nyúlniuk a vállalkozóknak. A Kazinczy sétálóutca kialakítása és a műemléki felújítások azonban közpénzekből történtek.
A Gozsdu udvart magánbefektetők alakítják és működtetik. A népszerű szórakozóhelyeket, a „vásárlást élménnyé fokozó” törekvést például aligha lenne indokolt közpénzekből, közterületek átadásával támogatni.
A Kolosy téren is gasztronómiai és szórakoztató központ nyílik hamarosan, magánbefektetéssel. A látogatók például az egyik moziban heverőkből nézhetik majd a filmeket, miközben ételt és italt fogyasztanak.

Ahol a park gasztronómiai és szórakoztató funkciót is kap, a park húzza a rövidebbet

Az Erzsébet teret és az Akvárium gyepét nem először újították föl közpénzekből. Az Erzsébet tér karbantartása elégtelen, a túlterhelés miatt ismét felújításra szorulna.  A népszerűvé vált területről befolyó bevételek miért nem fedezik e parkok megfelelő karbantartásának a költségeit?

Hiányzik az ösztönzés a rozsdaterületek gasztronómiai és szórakoztató központokká, családi élményparkokká alakítására

A Városligetben öt újabb múzeumot és meg nem határozott számú vendéglátó- és egyéb szórakoztató létesítményt kívánnak kialakítani. A program nem szerepelt a főváros tavaly elfogadott, 2030-ig érvényes fejlesztési tervében, és kérdés az is, hogy mely sürgős feladatok rovására fogják a 160 milliárdot elkülöníteni a Városliget beépítésére. A parkhasználati szokásokból egyértelműen kiderül, hogy az emberek többsége a Városliget pihenőpark funkcióját tartja a legfontosabbnak. Családi élményparkokat, felismerve a városi parkok felbecsülhetetlen jelentőségét, világszerte elhanyagolt rozsdaterületekre telepítenek, és a rehabilitációval egyidejűleg jelentős új zöldterületeket is létrehoznak.
Tavaly óta több petíció került aláírásra, számos demonstrációt szerveztek és számtalan cikk jelent meg, amelyek a Városliget beépítése helyett a park zöldfelületeinek harminc éve időszerű felújítását szorgalmazzák. A témával kapcsolatban részletesebb anyagok egyebek között itt találhatók:
https://www.levego.hu/videok/vedjuk-meg-a-varosligetet
http://epiteszforum.hu/muzeumi-negyed-liget-budapest
http://epiteszforum.hu/keres?q=V%C3%A1rosliget
https://hu-hu.facebook.com/VarosligetBaratai
http://ujjealigetben.blog.hu/
http://progresszivtajekoztatas.hu/140603_varosliget_01/konkluzioszint_01...

A helyi lakosság érdekeinek semmibevétele, a VI. és VII. kerület önkormányzatainak hallgatása annál is inkább érthetetlen, mivel nemcsak mindmáig átláthatatlan tulajdonosi összetételű ipari rozsdaterületek, de állami tulajdonú ingatlanok is megújulásra várnak. Három példa revitalizációra érett helyszínekre:
Kézenfekvő lenne a Rákosrendező pályaudvar több mint 100 hektáros területének átalakítása családi élményparkká. Már ott a turisták körében is népszerű Vasúttörténeti Park. A terület revitalizációjára tesz javaslatot Csizmadia Dóra tájépítész első díjas diplomaterve 2013-ban. A Zuglói Kerületi Területfejlesztési Koncepció Rákosrendezőre vonatkozó vizsgálati tervében, valamint a fővárosi Podmaniczky Tervben is szerepel a Vidámpark, Közlekedési és Műszaki Múzeum, a Petőfi Csarnok ide telepítése és a Városliget közvetlen szomszédságában egy európai színvonalú témapark létrehozása. A kiváló fekvésű rozsdaterület húzóprojekt jellege mellett egybevágna ezzel a fejlesztéssel az előváros vasúti összeköttetése, illetve az M1 földalatti vonalának meghosszabbítása is.


Zuglói Kerületi Fejlesztési Koncepció Rákosrendező vizsgálati munkarésze, területhasználati koncepcióterve
Magánkézben van a volt Közvágóhíd területe a Rákóczi híd déli oldalán, a Gubacsi úton. A válság előtt a területet megtisztították a régi ipari épületek nagy részétől, és lakóparkot terveztek a helyére. Egyes vélemények szerint a vidék témaparkját is létrehozhatnák a területen. A témaparkok jellegüknél fogva is alkalmasak a köz- és magánbefektetők közös beruházására.


Forrás: http://budapestcity.org/03-muemlekek/09/Vagohid/index-hu.htm
Ugyancsak magánkézben van a volt csillebérci úttörőtábor jelentős része. A terület kihasználatlan, elhanyagolt állapotú. Alkalmas lenne a Normafa környékére tervezett sport- és egyéb rekreációs fejlesztések helyszínéül. Így a Normafa védett élővilága és az ott lakók nyugalma is védve lenne a túlzott terhelésektől, forgalomtól.


Amennyiben az önkormányzatok kellő eréllyel és méretarányos büntetésekkel köteleznék az ingatlantulajdonosokat a tulajdonuk rendben tartására, akkor érdekük lenne a terület hasznosítása, akár más befektetők, projektfejlesztők bevonásával. A civileknek pedig nem kellene állandóan azon izgulni, melyik értékes parkot, féltermészetes közterületet veszélyeztet egy újabb fejlesztési hullám.

Hírfigyelő