Teknősök a darálóban

teknősbéka tetemTermészetkárosítás nyomára bukkant a Levegő Munkacsoport a Börzsönyben. Az Ipoly Erdő Zrt. természetvédelmi célokra szánt, európai uniós források felhasználásával megkérdőjelezhető módon kezelte az európai uniós jelölőfaj, a mocsári teknős élőhelyét, egy börzsönyi tavacskát és más élőhelyeket. Az ügyben a Levegő Munkacsoport az Európai Bizottsághoz fordult panasszal.

A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodája lakossági bejelentés alapján kezdett el foglalkozni a Bajdázói-tó rekonstrukciós munkálataival. A tó Királyrét mellett található a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, mely egyben része a Natura 2000 hálózatnak is. 2009 szeptemberében a helyszínen jártunk és meggyőződtünk róla, hogy a munkálatokat jelentős természetkárosítással végezték. A Bajdázói-tóban ugyanis nagyobb mocsári teknős állomány élt a beavatkozás előtt. A tó kotrása során azonban eltávolították a tóból a vizet, az iszapot, a növényzetet (mely véleményünk szerint Natura 2000 jelölőtársulás „3150 eutróf sekély tavak és holtmedrek hínárja” illetve „6440 ártéri mocsárrétek”), és védett hüllő is került a kotrógép kanalába. A helyszínen, ahová a lerakást végezték, a kotrás során vagy közvetlenül azután elpusztult mocsári teknős tetemet találtunk. Az iszapot egy dombtetőn mintegy hektárnyi területen deponálták, ahol véleményünk szerint a Natura 2000 jelölőtársulás 40A0 kontinentális cserjések” nőtt, amíg az iszap el nem fedte. Az iszap másik részét a királyréti kisvasút és a patak közti területen rakták le, ahol véleményünk szerint egy másik Natura 2000 jelölőtársulás a 6430 üde, tápanyaggazdag magaskórósok” nőtt. Szerintünk egy ötödik élőhelytípus is károsodott, mivel a tó vízellátását úgy biztosították, hogy a közeli patak teljes vízhozamát a tóba terelték, így a patak egy jelentős szakasza – ahol a „91E0 Puhafás ligeterdők, éger- és kőrisligetek, illetve láperdők” társulás él – kevesebb vizet kap, mint eddig.

A Levegő Munkacsoport az illetékes Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez fordult az ügyben, akiktől megkaptuk a kotráshoz kiadott engedély másolatát. Ebből kiderült, hogy eltértek az engedélyezett folyamatoktól, ám a hatóság – tudomásunk szerint – bejelentésünk nyomán sem alkalmazott semmilyen lépést a károkozóval szemben. A Levegő Munkacsoport számára elfogadhatatlan, hogy a környezetvédelmi célokra szánt uniós anyagi források felhasználása károkat okoz a természeti értékekben, ezért az Európai Bizottsághoz küldött panaszlevelünkben jogsértési eljárás lefolytatását kértük.

Lenkei Péter
a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

Hírfigyelő