A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 júniusában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 júniusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

Államháztartás Sajtóközleményt adtunk ki a reklámadó-törvényről. A Levegő Munkacsoport elnöke Brüsszelben előadást tartott az Európai Szemesztert figyelemmel kísérő civil szövetség tanácskozásán, továbbá az Európai Bizottság Régiós Főigazgatóságán megbeszélést folytatott az uniós támogatásokról. Előadást tartottunk az Részt vettünk az Európai Szemeszterrel kapcsolatos megbeszélésen az Európai Bizottság magyarországi képviseletén. Folytattuk az évi 1000 milliárdos áfacsalás elleni küzdelemmel kapcsolatos egyeztetéseket. Részt vettünk az Európai Zöld Költségvetés (GBE) telefonkonferenciáján. Előadást tartottunk a „10 éve az EU-ban – a környezetvédő civil szervezetek szemszögéből (lehetőségek és korlátok)” című konferencián, amelyet a Jövő Nemzedékek Érdekét Ellátó Biztoshelyettes rendezett az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének támogatásával és a Levegő Munkacsoport közreműködésével. (Lukács András)

Közlekedés – Részt vettünk az őrmezői civilek és a DBR Projektigazgatóság közötti megbeszélésen a 4-es metró átadása után Őrmezőn kialakult helyzetről. A csomópont ügyében nem sikerült előrehaladást elérni, azt minden bizonnyal kétszintesre meg fogják építeni.

A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál egyeztettünk a buszok korszerűsítésének egyes technikai részleteiről.

Részt vettünk Gyulán a 2014. évi mobilitási hét indító rendezvényén, ahol elmondtuk ötleteinket arra, hogyan lehetne a túlságosan eluralkodott biciklizés-majálisozás mellé fölvenni a mobilitási hét és az autómentes nap témái közé más fontos témákat is, például a zajvédelmet, az intermodalitást és a településen lakók nevében a személyszállítási közszolgáltatások megrendelésébe törvény szerint beleszólással bíró polgármester egyeztetését a lakossággal a településen belüli, valamint a települések közötti tömegközlekedéssel kapcsolatos gondokról, javaslatokról.

Részt vettünk a Budapest XI. kerületi Bocskai út felújítási tervének közmeghallgatásán, ahol élesen bíráltuk a Budapesti Közlekedési Központ elképzelését arról, hogy a 6,5-7 méter széles járdából 2-2,5 métert hagynának a gyalogos forgalomnak, és a többire fölengednék az autókat. Sajnálatos módon a BKK jelen lévő képviselőit csak az autótárolás szempontjai érdekelték, hallani sem akartak sem a zajcsillapított aszfaltról, sem arról, hogy csillapítsák az autók által keltett rezgések átjutását a házakra, sem a járda melletti zöldsáv felújításáról. Mindezt annak ellenére, hogy a Bocskai út egyrészt Újbuda centrális útvonala, másrészt kiemelt zöldterület, ez Budapest egyik autóforgalom által legszennyezettebb része, ahol a napi gépjármű-forgalom közel 4000 járműegység óránként, ami vetekszik az M0 egyes szakaszainak forgalmával.

Levelet írtunk az IMF-nek, kifogásolva ajánlásukat a tömegközlekedés támogatásának csökkentésére. (Vargha Márton)

Levegőtisztaság Folytattuk az egyeztetéseinket a Vidékfejlesztési Minisztériummal a kormány PM10-csökkentési programjának végrehajtásáról. Levelet írtunk Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, amelyben arra kértük, hogy a magyar kormány álljon ki az EU levegőtisztaság-védelmi csomagját érintő tárgyalások során a levegőminőség jelentős javítását célzó NEC irányelv érdemi szigorításáért, és erről sajtóközleményt adtunk ki. Megbeszélést folytattunk V. Németh Zsolttal, a környezetügyért felelős államtitkárral a legégetőbb hazai légszennyezési problémákról és egészségügyi hatásaikról. Méréseket végeztünk a budapesti buszok részecskekibocsátásáról. Megbeszélést folytattunk Vitézy Dáviddal, a BKK vezérigazgatójával a budapesti buszpark állapotáról és légszennyezés-kibocsátásáról a budapesti buszcsere program folytatásának érdekében.Előadást tartottunk a levegőszennyezéssel kapcsolatos uniós és hazai szabályozásról a „10 éve az EU-ban” című konferencián.(Madarassy Judit)

Éghajlatvédelem, energia, épületfelújítás – Létrehoztuk a Városliget vitatott múzeum-projektjével kapcsolatosalhonlapot.Elkészült a kisfilm, hogy motiváljon a beépítés elleni petíció aláírására. Részt vettünk a Városliget átalakítási terveinek szóbeli egyeztetésén a Belügyminisztériumban és a FUGA Központban.Újabb levelet írtunk a fővárosnak a Városliget tervezett szabályozásának tarthatatlanságairól. Hozzászóltunk a City Hungary konferencián Budapest fejlesztésével kapcsolatos főpolgármester-helyettesi előadáshoz, kifogásolva a Városliget projektet.

Részt vettünk a Műcsarnokban megnyílt építészeti kiállítás organikus építészetről folyó vitáján.Cikket írtunk arról, hogy a közgondolkodásban nagyobb szerepet kell kapni az építészetnek. Részt vettünk az OMSZ hősziget-konferenciáján. Véleményt mondtunk a hazai bioüzemanyagok termeléséről. Rövid előadást tartottunk a városi hőszigetekről a Földművelésügyi Minisztériumban aklímaadaptációval kapcsolatos konferencián. (Beliczay Erzsébet)

Településfejlesztés, zöldfelület-védelem, földvédelem –Véleményezést nyújtottunk be Budapest X. kerületi, XI. kerületi és XII. kerületi településrendezési tervekkel, illetve azok módosításával kapcsolatban a kerületi polgármesterekhez, illetve főépítészekhez. Véleményeztük Budaörs Város Településszerkezeti Tervének teljes körű felülvizsgálatával kapcsolatban készített Környezeti értékelést a budaörsi polgármester felé.

Véleményeztük a Városliget Építési Szabályzatát és Szabályozási Tervét a fővárosi Városépítési Főosztály felé.
Részt vettünk a Dél-pesti Utánpótlás-nevelési Centrum egyeztető tárgyalásán Budapest Kormányhivatalának Deák-termében.
Részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésein.
Részt vettünk a XI. kerület Bocskai út felújítási tervének közmeghallgatásán a kerületi Polgármesteri Hivatalban.
Bejelentkeztünk az M0 körgyűrű északi szektor 11. sz. és 10. sz. főút közötti szakaszának építéshatósági eljárásába a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál.
Budapest IX. kerületi Polgármesteri Hivatal meghívására tárgyalást folytattunk a HÉV végállomáson lévő 13 szürkenyárfa megmentése érdekében.
Véleményezést nyújtottunk be ügyfélként a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség felé a „Bugyi IV. kavics és homok” védnevű bánya, valamint a” Bugyi VII. kavics és homok” védnevű bánya hatásvizsgálati eljárásában. (Schnier Mária)

Jogi ügyekA jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyei és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük.Részt vettünk az Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau, EEB) elnökségi ülésén Athénban. (Bendik Gábor)

Kommunikáció – Beindítottuk blogunkat, vagyis a www.levegomunkacsoport.blog.hu internetes felületünket.

Hírfigyelő