A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 májusában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 májusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

Államháztartás – Részt vettünk a transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalásokról szóló tanácskozáson, amelyet az Alapvető Jogok Biztosának a Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Helyettese, a Védegylet és a Magyar Természetvédők Szövetsége rendezett Budapesten. Részt vettünk az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletén a konzultáción Magyarország Nemzeti Reform Programjáról és az Európa2020 Stratégia félidei értékeléséről. Nyilvánosságra hoztuk a zöld civil szervezetekelvárásait az európai parlamenti képviselőjelöltektől, és egyeztettünk róluk több képviselőjelölttel. Folytattuk tevékenységünket az évi 1000 milliárdos áfacsalás visszaszorítása érdekében – egyebek mellett részt vettünk a Transparency International Magyarország és az uniós nagykövetségek illetékes munkatársainak találkozóján, ahol az adócsalásokkal összefüggő korrupció elleni fellépés volt az egyik fő téma. (Lukács András)

Közlekedés – Folytattuk tevékenységükenket az autóbuszállomány korszerűsítéséért, több egyeztetést tartottunk a témában. Egyeztetést folytattunk őrmezői civilekkel és ennek alapján javaslatcsomagot dolgoztunk ki Őrmező környezetvédelmi állapotának javítására. Egyeztetést folytattunk a Közlekedési Operatív Programról Szalóki Flórián államtitkárral. A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 8. Országos és 3. Nemzetközi Konferenciáján Balatonfüreden a Levegő Munkacsoport díjaitadtukáta levegőtisztaság-terén kiemelkedő eredményt elért logisztikusoknak: a Radó Dezső díjat idén Nagy Péter, a DHL Magyarország tengeri szállítási osztály vezetője, a környezetbarát áruszállítás egyik jelentős hazai előmozdítója kapta; Környezettudatossági Különdíjat kaptak a 2014. évi Logisztikai Csapatbajnokságon nyújtott teljesítményükértt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból álló Allogáció csapat tagjai. (Vargha Márton)

Levegőtisztaság Folytattuk az egyeztetéseinket a Vidékfejlesztési Minisztériummal a kormány PM10-csökkentési programjának végrehajtásáról. Megbeszélést folytattunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban a PM10-kibocsátás csökkentéséről szóló kormányprogram közlekedési vonatkozású feladatainak végrehajtásáról. Látogatást tettünk Kecelen a Pintér Műveknél, ahol hulladékfeldolgozási és katalizátor-fejlesztési ügyekkel ismerkedtünk. A PM10-szennyezésről szóló plakátkiállításunkat Csömörön, a budapesti Belvárosi Főutca Fesztiválon és a Ferenciek terén láthatták az érdeklődők.. Május 15-16-án Koppenhágában részt vettünk a „Tiszta levegőt!” és a „Korommentes levegőt az éghajlatért” európai projektek egyeztetésén. (Madarassy Judit)

Éghajlatvédelem, energia, épületfelújítás – Részt vettünk előadással a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) konferenciáján, kezdeményeztük a pártoló tagsági státuszt a szervezetben. Folytattuk a demokratikus véleményalkotás támogatását a Normafa projekt és a Városliget parkjának védelme ügyében, felhívva a figyelmet a klímaszempontú városfejlesztésre. Részt vettünk a Magyar Mérnöki Kamara Geotermikus Szakosztálya konferenciáján a hazai geotermikus energiák hasznosításának terjesztése érdekében. (Beliczay Erzsébet)

Településfejlesztés, zöldfelület-védelem, földvédelem –Véleményezést nyújtottunk be Budapest XI. kerületi, XIII. kerületi, XIV. kerületi, XV. kerületi, XIX. kerületi és budaörsi településrendezési tervekkel, illetve azok módosításaival kapcsolatban a település polgármestereihez, illetve főépítészekhez. Szakhatósági egyeztető tárgyalásokon vettünk részt X. kerületi, XI. kerületi szabályozási tervekkel kapcsolatban a kerületi főépítészi irodákon. Részt vettünk a XI. kerületi Képviselő Testület Gazdasági Bizottságának ülésein. A Budapest V. kerületi Főépítészi Iroda meghívására részt vettünk a Batthyány Örökmécses körüli tér zöldfelületi rendezésével kapcsolatos megbeszélésen. Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala Állami Főépítész meghívására részt vettünk a XIII. kerületben a Liget Budapest projekt keretében megvalósítani tervezett Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), valamint a XI. kerületi Egyetemi negyed nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások szakhatósági egyeztető tárgyalásán. Fellebbezést nyújtottunk be az Ócsa 0490/19-22, 0490/24-53, 0490/56-57, 0490/60-61, 0490/64-65, 0490/68-69, 0490/73-74, 0490/79 és 0490/123 hrsz.-ú ingatlanokon tervezett homok- és kavicsbányászati tevékenység környezetvédelmi engedélye ellen az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez. A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Dunavarsány V. védnevű kavicsbánya ügyében folytatott perben hozott ítéletének másolatát tájékoztatásul megküldtük Dunavarsány és Taksony önkormányzatának, valamint a helyi társadalmi szervezetnek, mivel másképpen nem kaptak volna értesítést erről az érintett önkormányzatok sem. (Schnier Mária)

Jogi ügyekA jogi tevékenységeket tartalmazó projektek ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Részt vettünk a környezetvédő civil szervezetek Koordinációs Tanácsának ülésén. Segítettünk a Levegő Munkacsoport egy tagszervezetének alapszabály-módosításának megfogalmazásában. (Bendik Gábor)

Hírfigyelő