A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2015 májusában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2015 májusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Államháztartás – Részt vettünk a European Chamber által Budapesten rendezett „Zöld Gazdaság Fórumon” panelbeszélgetésben. Részt vettünk a „Civilek a költségvetésről” projekt indító sajtótájékoztatóján.Brüsszelben részt vettünk és előadást tartottunk az Európai Zöld Költségvetés Szövetség (GBE) szemináriumán az Európai Szemeszterről, valamint a GBE elnökségi ülésén. Az Európai Bizottság Régiós Főigazgatóságán megbeszélést folytatottunk a magyarországi közlekedésfejlesztési témáknak nyújtott uniós támogatásért ért felelős munkatársakkal. (Lukács András)

 

Közlekedés – Megkezdtük új kampányunk előkészítését – egy ismertető anyag írásával és szakmai egyeztetésekkel–, aminek célja egy valódi, korszerű dugódíj bevezetése Budapesten. Ennek a bevezetésére Tarlós István főpolgármestert is felszólítottuk ahhoz a bejelentéséhez kapcsolódva, miszerint támogatja a Párizsban ősszel tartandó értekezlet sikerét a klímakatasztrófát okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésének megkezdésében. Idén a Hajtás Pajtás vezetői, Tóth Zoltán és Géresi László tulajdonosok, Kürti Gábor pénzügyi vezető és Sinka Károly munkaügyi vezető kapták a Radó Dezső Díjat, amit három éve alapított a Levegő Munkacsoport és a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja (NLV). (A díjat olyan emberek kapják, akik kiemelkedő eredményeket értek el a teherszállítás okozta környezetszennyezés csökkentésében.) A 2015. évi Radó Dezső Díjat Egerben, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 9. Országos és 4. Nemzetközi Konferenciáján adta át Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke és Szabó Zoltán, az NLV elnöke. Lukács András ugyanott egy ötvenezer forintos Környezettudatossági különdíjat is átadott a diákoknak meghirdetett 2015. évi Logisztikai Csapatbajnokság egyik indulójának, a Pannon Egyetem hallgatóiból álló Just In Time csapatnak. (Vargha Márton)

 

Éghajlatvédelem, energia, épületfelújítás - Folytattuk az azbeszttel kapcsolatos tevékenységünket. levélben fordultunk az NFM és a BM államtitkárához, hogy hozzák nyilvánosságra a selypi azbeszthulladék eltávolításának dokumentációját. (Részben a titkolózás okozta, hogy a várpalotai-inotai lerakóra szállítást le kellett állítani a környék településeinek tiltakozása miatt.) Elkészítettünk a honlapunk nyitóoldalára egy lakossági tájékoztatót az azbesztről. Részt vettünk a Munkabiztonsági és Foglalkozás-Egészségügyi Szövetség (MUFOSZ) kétnapos konferenciáján, ahol az azbeszt és a munkavédelem folyamatos átszervezése voltak a fő témák. Részt vettünk a Múzeumok Majálisa kétnapos rendezvényen a Nemzeti Múzeum kertjében. Az érdeklődők főképpen a hétköznapi mérgekről és a levegőszennyezésről érdeklődtek. Részt vettünk az Magyar Természetvédők Szövetség (MTVSZ) szervezésében a közösségi energiarendszerek nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat bemutató konferenciáján. A megújuló energiák elterjedésének a decentralizált energiatermelés lenne az egyik leghatékonyabb eszköze. Részt vettünk a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa (NFFT) Klímapolitikai Munkabizottságának ülésén, ahol Faragó Tibor a párizsi konferencia előzményeiről, Lukács Ákos (NFM) a hazai éghajlatpolitika alakulásáról tartott ismertetőt. Ugyancsak az NFFT szervezett egy műhelybeszélgetést a nemzeti fenntarthatósági stratégia aktuális kérdéseiről az ombudsmani irodában. A legtöbb hozzászólás a szegénység és a foglalkoztatás kérdéséről hangzott el, jelezve, hogy az éghajlatváltozás, természetvédelem ügye sem oldható meg a társadalmi-gazdasági kérdések jelenlegitől eltérő kezelése, hatékonyabb szakpolitika nélkül. Találkoztunk az Éghajlatvédelmi Akcióhálózat Európai Tagozata (CAN-Europe) képviselőivel. Részt vettünk a „From Lima to Paris: climate change stakes and opportunities in the EU and the V4 region” konferencián a budapesti Francia Intézetben. A Greenpeace-szel, az Energiaklubbal és a Védegylettel közös állásfoglalást adtunk ki Paks II környezeti hatástanulmányáról és a Pakson megtartott közmeghallgatásról. (Beliczay Erzsébet)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Bekapcsolódtunk a budapesti kerületi önkormányzatok településfejlesztési koncepcióinak és integrált településfejlesztési stratégiáinak egyeztetési eljárásaiba. Így májusban a XIV. kerületi és a XXI. kerületi Integrált Településfejlesztési Stratégiával kapcsolatos munkamegbeszéléseken vettünk részt és adtunk előzetes írásbeli véleményt.

Véleményeztünk X. kerületi, XXI. kerületi szabályozási terveket, valamint a főpolgármester-helyettes felé előzetes véleményt adtunk a Margitsziget szabályozási tervéről.

Véleményeztük a főpolgármester-helyettes felé Budapest Településszerkezeti Tervét és a Fővárosi Rendezési Szabályzatot.

A Határ úti autóbusz végállomás átalakítása miatt a zöldfelület védelmében levelet intéztünk a BKK-hoz és a kertészeti tervező stúdióhoz. A zuglói polgármester és főépítész kérésére megküldtük számukra a komplex faérték számítási módszer szakmai dokumentációját.

Részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésén.

Levelet intéztünk és tárgyalásokat folytattunk a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályával a 647 hektáros Bugyi IX. kavicsbánya ügyében, az elbányászásra engedélyezett terület korlátozásával kapcsolatban. Kiegészítő állásfoglalást adtunk a Kiskunlacháza XII. kavicsbánya ügyében a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályával és a földtulajdonos gazdákkal megbeszélve. (Schnier Mária)

 

Jogi ügyek - A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Véleményeztük a közlekedési infrastruktúra beruházások gyorsításáról szóló törvényjavaslatot és levelet fogalmaztunk ezzel kapcsolatban. Segítettünk egy tagszervezet alapszabály-módosításában és bíróság bejegyzési eljárásában, valamint a Levegő Munkacsoport alapszabály-módosításának előkészítésében. Képviseltünk egy tokaji lakost kamionforgalom miatt indított perének tárgyalásán. Részt vettünk az EEB elnökségi ülésén, ahol összefoglaltuk a nemzeti légszennyezőanyag-kibocsátási határértékekről szóló (NEC) irányelv felülvizsgálatával kapcsolatos civil álláspontot az EU soros elnökségét betöltő Lettország környezetvédelmi minisztere számára. (Bendik Gábor)

 

Tanácsadó Iroda - A társasház kertjében a közös tulajdonú fát ki szeretné vágatni az egyik lakó. Ilyen témájú panaszból több is befutott áprilisban a Környezeti Tanácsadó Irodánkhoz. Többen érdeklődtek a zuglói ipari tűzeset esetleges környezeti kockázatai iránt. Ügyfélként bejelentkeztünk a tervezett miskolci cementgyár környezeti hatásvizsgálati eljárásába a sok irányból érkező lakossági kételyek nyomán. Több, illegális hulladékégetéssel kapcsolatos eljárásban adtunk be fellebbezést a hatóság nem megfelelő eljárása miatt. (Lenkei Péter)

 

Szervezeti ügyek – Megtartottuk éves közgyűlésünket. A Közgyűlés részben új elnökséget választott, amelynek tagjai Lukács András (elnök), Bardóczi Sándor, dr. Novák Ágnes és Varga Judit. A Közgyűlés több ponton módosította a Levegő Munkacsoport Alapszabályát, továbbá elfogadta a 2014. évről szóló Közhasznúsági Jelentést, illetve éves beszámolót, valamint a 2015. évi munkatervet és költségvetési tervet.

Megnyertük a Greenwill nemzetközi fotópályázatát, amelynek témája az innovatív megoldások a zöld munkahely kialakítására.

Hírfigyelő