Legyen az iskola utcája csak a gyerekeké – legalább, amikor iskolába mennek!

A gyermekek biztonságának megőrzése elsődleges szempont, hiszen a mai felgyorsult világban másodpercek leforgása alatt bármi megtörténhet. Még akár az iskolába menet is. Idén október 20-án Európa-szerte (köztük Magyarországon) arra hívják fel civilek a figyelmet, hogy legalább az iskolák környékén meg kell teremteni a biztonságos közlekedés feltételeit.

A kisiskolásokat általában a szüleik kísérik el az oktatási intézményig vagy az iskolarendőr biztosítja a nyugodt közlekedést. Ám az iskolák megközelítése sok esetben nehézkes és veszélyes, mert forgalmas az utca, illetve nem megfelelő sebességgel haladnak az autósok – ezeken az utcákon legfeljebb 20 kilométer per órás sebesség lenne a megengedett.

Hogyan lehet békésebb az iskolautca?

„A figyelem felhívására a különböző felfestések az úton és a KRESZ-táblák sokszor nem elengedőek, valamint nem minden útszakasz rendelkezik a célnak megfelelő jelzésekkel. Korábban is sok minden vonhatta el a figyelmet az utcai forgalomtól, de mára az okostelefon bizonyul a legveszélyesebbnek. A vezetési szabályokat megszegve nem csak a sofőr, hanem a kereszteződésben átmenő gyerekek is hajlamosak arra, hogy a képernyőt nézzék ahelyett, hogy arra figyelnének, nem jön-e éppen egy autó. Ezért minden közlekedőnek körültekintően kell viselkednie” – részletezte Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse.

Egy budapesti általános iskola elé reggel bekanyarodó autók 2022 szeptemberében
(Fotó: Horváth Zsolt, Levegő Munkacsoport)


A világ számtalan városában beváltak már olyan intézkedések, melyek az iskolák előtti gyalogos és kerékpáros zónák kialakításával megkönnyíti az épület biztonságos megközelítését és csökkentik a levegő- és zajszennyezést – legalább az intézménybe érkezés ideje alatt. Egyes városokban gyakran kísérleti projektként indultak ilyen kezdeményezések, hogy mérjék hatásukat és megítélésüket a lakosság körében, melyek idővel több esetben véglegesen elfogadottá váltak.

Utcák a gyerekekért

A tanulók iskola körüli biztonságos közlekedésének eléréséért a Tiszta Városok Kampány idén októberben is meghirdette az Utcák a gyerekekért (#StreetforKids) elnevezésű akcióját. Hazánkban idén tavasszal csak jelképes csatlakozás történt a Levegő Munkacsoport sajtóközleményével, most viszont a civil szervezet kezdeményezésére több iskola is jelezte, hogy részt vesz benne. A csatlakozó intézmények előtti utcarésznél október 20-án reggel hét és nyolc óra között az arra meghatalmazással rendelkezők megállítják a forgalmat, hogy a gyerekek nyugodt körülmények között tegyék meg az utolsó párszáz métert az iskola kapujáig.

Csaknem minden gyerek gyalog vagy kerékpáron érkezik a hatalmas berlini iskolakomplexumba
(Fotó: Lukács András, Levegő Munkacsoport)

 

„Az esemény fő üzenete, hogy az utcákat úgy kellene kialakítani, hogy kényszerítse az autósokat a lakóterületeken a lassú, figyelmes vezetésre. Több településen már most kedvezőbb körülmények mellett közelíthetőek meg az oktatási intézmények, de vannak olyanok is, melyeknél meg kellene vizsgálni, hogy miként lehetne csillapítani a forgalmat vagy megállási tilalmat bevezetni. El kell érni, hogy már a közeljövőben is biztonsággal használják a gyerekek az iskola környezetében levő utcákat és legalább ott ne kelljen belélegezniük az autók kipufogógázát. Gyermekeinket pedig fel kell készíteni arra, hogy tőlük telhetően mindent megtegyenek a saját és társaik biztonságos közlekedéséért” – mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

Hírfigyelő