PlanUp projekt

az EU LIFE programja támogatásával

Tizenegy európai civil szervezet, számos helyi önkormányzat és kutató indította el a PlanUp nevű projektet, amely az uniós országok kormányait segíti az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Háttér:

Az Európai Bizottság 2016 novemberében terjesztette elő az Energiaunió irányításáról szóló rendeletet a tiszta energiáról, mely célja, hogy az uniós energia- és éghajlatpolitikai jogszabályok keretén belül integrálja és egyszerűsítse a jelenleg hatályos, egymást átfedő tervezési, jelentéstételi és nyomon követési követelményeket. A tagállamok Nemzeti Energia és Klímaterveket (NEKT-ek) készítenek, amelyekben rögzítik, hogy milyen módon szándékoznak hozzájárulni az Energiaunió céljainak, mindenekelőtt a megújuló energiaforrásokra, az energiahatékonyságra és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére irányuló, a 2030-ig tartó időszakra szóló uniós célértékeknek a teljesítéséhez.
A tagállamok a NEKT-ekben nemzeti célértékeket, hozzájárulásokat, valamint szakpolitikákat és intézkedéseket határoznak meg az Energiaunió mind az öt dimenziója tekintetében, melyek a következők: dekarbonizáció, energiahatékonyság, energiabiztonság, belső energiapiac, valamint kutatás, innováció és versenyképesség.
 
A PlanUp projektje keretében a Levegő Munkacsoport a dekarbonizáció, energiahatékonyság és a megújuló energia témakörében javaslatcsomagot dolgoz ki a helyzet javítására – egyebek mellett jó gyakorlatok bemutatásával – a közlekedés, a mezőgazdaság és az épületek területén magyar viszonylatban. Egyúttal nyomon követi a hazai NEKT elkészítését és azt észrevételeivel segíti

A PlanUp projekt nemzetközi honlapján megtalálhatók a projektben résztvevő többi ország Nemzeti Energia és Klímaterveivel kapcsolatos aktuális információk és állampolgári hozzászólások is.

A tervek, amelyeket ez év végéig kell elkészíteniük az EU tagállamainak, a 2021-2030-as időszakra irányoznak elő olyan intézkedéseket, amelyekkel nagymértékben csökkentik a légkört károsító anyagok (mindenekelőtt a szén-dioxid) kibocsátását. Ezt egyebek mellett a mezőgazdaság környezetbarátabbá tételével, a közösségi közlekedés fejlesztésével és az épületek korszerűsítésével kell elérni.

A projekt résztvevői jelenleg az elkészült Nemzeti Energia és Klímatervek első tervezetének véleményezésén dolgoznak. A magyar Nemzeti Energia és Klímatervek első tervezete várhatóan 2019 februárjában készül  el, amit projekt résztvevői és más magyarországi civil szervezetek is felkészülten várnak.


Szólj hozzá a kormányok éghajlatvédelmi terveihez!
Név:*
E-mail cím:*
Üzenet:*
Kijelentem, hogy a Levegő Munkacsoport adatkezelési szabályzatát és tájékoztatóját megismertem, továbbá, hogy a fent megadott személyes adataimnak kezeléséhez a PlanUp projekthez való hozzászólásaimmal kapcsolatban hozzájárulok.:* igen

Leiratkozási szándékát, kérjük, jelezze a levego@levego.hu email címen!

Hírfigyelő