Környezetvédelmi díj a Borsodchem logisztikai igazgatójának

Idén Papp István, a BorsodChem Zrt. logisztikai igazgatója kapta a Radó Dezső Díjat, amelyet négy évvel ezelőt alapított a Levegő Munkacsoport és a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja (NLV). A díjat olyan hazai szakemberek kapják, akik kiemelkedő eredményeket értek el a teherszállítás okozta környezetszennyezés csökkentésében.

A díj átadásakor Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke elmondta: mindenekelőtt Papp Istvánnak köszönhető, hogy a BorsodChem átállt az intermodális szállításra. Míg három évvel ezelőtt egyáltalán nem fuvarozta termékeit vasúton, ma már a vasúti szállításainak részaránya – tonnakilométerben számolva – meghaladja a 70 százalékot!

Papp István 1998-ban kezdett dolgozni a BorsodChemnél mint környezetkímélő technológiák kutatója és bevezetője. Számos környezetvédelmi találmány fűződik a nevéhez, e technológiákat ma is használják a vállalatnál. Miután több évig vezette a Környezetvédelmi Osztályt, majd a Minőségirányítási Főosztályt is, 2009-ben került a számára új területre. A logisztikai igazgatói kinevezés igazi kihívás volt számára. Nem egyszerűen egy szervezeti egység átvételét vállalta vele, hanem a BorsodChem teljes logisztikai tevékenységének megreformálását, új alapokra helyezését. Mindez magába foglalta a beszállítást, a kiszállítást, raktárgazdálkodást és a belső mozgatás, beleértve a vasútüzemet is.

A szállítási és környezetvédelmi technológiai újítások eredményeképpen jelentősen csökkent a BorsodChem üvegházhatású gázkibocsátása. Ezen felül megoldották a gyártási eljárások során keletkező szennyvizek biológiai méregtelenítését is.

Papp István és a BorsodChem példát mutatott arra, hogy megfelelő akarat és szemlélet mellett az eddiginél jóval nagyobb mértékben terelhető az áruforgalom közútról vasútra.

A 2016. évi Radó Dezső Díjat Sümegen, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek (NLV) 10. Országos és 5. Nemzetközi Konferenciájának 240 résztvevője előtt adta át Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke és Szabó Zoltán, az NLV Klubjának elnöke. Lukács András egy ötvenezer forintos Környezettudatossági különdíjat is átadott a diákoknak meghirdetett 2016. évi Logisztikai Csapatbajnokság egyik indulójának, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból álló Pirítós csapatnak.

Honlapunkon annak idején hírt adtunk arról, kik kapták a Radó Dezső Díjat 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben.

Hírfigyelő